Bristerna bakom olyckan var så stora att både Olle Nyberg Chark AB och dess fabrikschef har dömts av Södertörns tingsrätt för arbetsmiljöbrott.
För snart tre år sedan fick en tillfälligt anställd vid charkfabriken yttersta leden av vänster pekfinger avklämt i en vakuumförpackningsmaskin. Det hände när hon stack in handen för att rätta till plastfilm som trasslat sig. Förut fanns ett plexiglasskydd som stoppade maskinen när man lyfte på det. Men skyddet var borttaget. Sedan minst två månader, enligt tingsrätten. Vem som tagit bort skyddet vet man inte. Att ta bort ett skydd utan giltigt skäl är i sig straffbart, även om ingen skadas.
Den skadade kvinnan hade nästan ingen erfarenhet av maskinen och skulle bara hjälpa operatören en stressig dag.
Operatören berättar, att han och hans kollegor själva stuckit in fingrarna i den oskyddade maskinen. De visste hur långt man kunde sträcka sig utan risk att bli skadad. Men det visste inte kvinnan.
Fabrikschefen, som också var arbetsmiljöansvarig, hade insyn i den dagliga produktionen. Att maskinen ändå kördes utan skydd visar att kontrollen av rutiner och skydds­anordningar brast. Därför är han ansvarig för att skyddet tagits bort, anser tingsrätten.
Dessutom säger rätten att instruktion, information och utbildning om maskinens säkerhet brast. Om plexiglasskyddet suttit där det skulle så hade olyckan inte kunnat ske.
Genom att inte sköta sina arbetsmiljöuppgifter orsakade alltså fabrikschefen av oaktsamhet olyckan. Att den skadade själv stuckit in fingrarna i maskinen är inte förmildrande. Fabrikschefen döms till 50 dagsböter för arbetsmiljöbrott. Eftersom brottet begåtts av en person i ledande ställning får det konsekvenser även för bolaget, som döms att betala företagsbot på 300000 kronor.
Den skadades anställning upphörde två veckor efter olyckan. Hon hade hoppats få vara kvar, men så blev det inte.
På ett annat företag hade hon jobbat extra i elva år och erbjudits att gå upp i arbetstid. I stället fick hon sluta även där på grund av sitt handikapp.