Ny framtidstro efter fredspristagarens valseger i hemlandet


Efter 50 år av militärdiktatur i Burma genomfördes i början av april ett fyllnadsval till landets parlament. Nobelfreds­pris­tagaren Aung San Suu Kuys parti NLD vann en jordskredsseger och fick 43 av de 45 mandaten som stod på spel.

Men de omkring 2 miljoner burmesiska migrantarbetarna i Thailand hade ingen möjlighet att rösta.
– Valet visade tydligt att militären inte har något som helst förtroende hos Burmas folk. Men fortfarande är det ändå politiker som står nära militärerna som helt dominerar parlamentet.
Det säger den 39-åriga burmesiska migrantarbetaren Nyo Nyo. Hon arbetar sedan fem år med att skala räkor i en stad några timmar norr om Bangkok. Hon tvingades för flera år sedan fly från Burma eftersom både hon och hennes föräldrar var välkända NLD-aktivister.
Då hade Nyo Nyo i flera år fått hålla sig undan militären inne i Burma. Hon blev politiskt aktiv i NLD som student. Den lilla risfabrik som hennes far drev ockuperades en dag av generalerna eftersom fadern var välkänd oppositionell.
– Min far tvingades ut i arbetslöshet vilket gjorde att jag blev än mer aktiv i kampen mot militärjuntan. Flera gånger var militären nära att gripa mig.Till slut var jag tvungen att lämna mitt land. Idag avvaktar jag utvecklingen ett tag till för att se om det går att återvända. Efter allt jag har varit med om har jag svårt att lita på militärerna.
Hennes föräldrar är fortfarande kvar inne i Burma och hon skickar varje månad pengar till dem.

Aktiv i migranternas fack
I Thailand har Nyo Nyo engagerat sig fackligt och är medlem i facket Seafarers’ Union of Burma, SUB, som bland annat organiserar burmesiska migrantarbetare i fiskekonservindustrin. Vi träffas i samband med SUB:s fjärde kongress i Bangkok i mitten av april.
Hennes lön var fram till den 1 april 240 bath (ungefär 55 kronor) per dag.
Men nyligen beslutades om en höjning av minimilönen i Thailand till 300 bath per dag.
– Jobbet är slitsamt men samtidigt är lönen betydligt högre än vad jag skulle få för ett arbete i Burma. Vi arbetar ofta från halv åtta på morgonen till tio på kvällen och arbetsvillkoren är dåliga.
Totalt är det 400 burmeser som arbetar på hennes arbetsplats. När Nyo Nyo fick höra talas om SUB organiserade hon sig genast.
– Erfarenheterna från Burma har lärt mig hur viktigt det är att vi arbetare går samman för att driva våra krav. Idag arbetar jag för att fler kvinnor i fabriken ska organisera sig.
Nyo Nyo förklarar att hon naturligtvis är glad över valutgången och är övertygad om att Aung Sun Suu Kuyi har ett nästan 100-procentigt stöd bland burmesiska migrant­arbetare.
– Jag hoppas Burma ska fortsätta utvecklas i demokratisk riktning men är rädd att konservativa grupper inom militären försöker stoppa utvecklingen, säger Nyo Nyo.
Eftersom thailändska ägare av fiskekonservindustrier vägrar släppa in fackliga organisatörer på arbetsplatserna har SUB under senare år öppnat flera enkla arbetarbibliotek med böcker och tidskrifter på burmesiska. Samtidigt som burmesiska arbetare kommer för att låna och läsa böcker möts de av facklig information från SUB.
I staden Mahachai en timme söder om Bangkok har SUB öppnat tre bibliotek intill fiskekonservindustrier. SUB-medlemmar arbetar som volontärer på biblioteken. En av biblioteksvolontärerna är 24-åriga Aye Win.

Skalar räkor sex nätter i veckan
Hon arbetar med att skala räkor sex nätter i rad och är därefter ledig ett dygn innan det är dags för nästa sexnattspass.
– Nattarbetet gör att jag är ständigt trött, berättar Aye som har arbetat i Thailand i tre år. Hon och en bror delar ett litet rum intill fabriken. Utöver lönen på 300 bath per natt har hon ett mindre nattillägg.
Aye Win är sedan något år medlem i SUB.
– Ju fler vi är, desto mer tror jag arbetsgivarna lyssnar på oss.
• Vad anser du om valutgången i Burma?
– Jag kunde bara följa valet i efterhand via TV men självklart stödjer jag Aung San Suu Kuyi. Får hon och NLD möjlighet att påverka på riktigt är jag övertygad om att livet kommer att bli bättre för Burmas folk. Själv hoppas jag en dag kunna återvända till Burma.
Vad tycker hon då om arbetsplatsbiblioteket?
­– Jag tycker om att jobba här och älskar att läsa. Helst läser jag kärleksromaner och böcker om buddistisk filosofi, säger Aye Win, en av de många burmesiska migrantarbetarna i Thailand.
Lennart Johnsson