Första odlingen av lakritsrot i Sverige

Nr 2/2020

Lakritsfabriken i Ramlösa köper in ungefär ett halvt ton lakritspulver och extrakt per år till den egna tillverkningen. Företaget utvidgar nu med en egen odling. Den blir den första storskaliga odlingen av lakritsrot i Sverige.
–Min vision är att skapa en plats dit man kan komma och lära sig allt om lakrits. Jag tror att okunskapen om lakrits är stor i Sverige, säger Martin Jörgensen, vd och grundare av Lakritsfabriken i Ramlösa AB.
Plantorna drivs upp i krukor i växthus och sätts därefter ut på odlingsmark utanför Helsingborg. Busken med den söta roten trivs på porösa och magra jordar. När den väl finns där behöver den inte sås på nytt eftersom en del av rötterna stannar kvar i jorden när de skördas.

Betande får ska se till att annan växtlighet hålls undan. Får äter nämligen inte lakritsbuskens blad. Odlingen av lakritsrot, som blir norra Europas största, ska göra det lättare för företaget att ta fram nya produkter, till exempel teer med smak av lakrits.
Förhoppningen är att satsningen ska locka turister som vill lära sig hur lakrits framställs.
–Bokade turistgrupper som kommer hit på cykel och med buss får se hela kedjan från planta och rot till färdig lakrits, säger Martin Jörgensen, som tidigare jobbat som kock och sommelier.
Kommunen hakar på trenden och planerar en årlig lakritsfestival. Målet är att Helsingborg ska bli ett mecka för lakrits.
Lakritsfabriken lanserade Sveriges första glutenfria lakrits 2011. Godiset innehåller 6 procent lakrits vilket är en jämförelsevis hög andel. Denna lakrits säljs också i resten av Norden liksom i Tyskland, Schweiz, Storbritannien, Spanien och USA. I sortimentet ingår nu även chokladdoppad lakrits med olika smaksättningar och lakritsråvaror för desserter, som till exempel pannacotta, såser och bakning.

Relaterade artiklar