– Såklart att de anställda mår dåligt när de kallas för mördare. En dag kan det spåra ur helt, säger Dominique Douin, som arbetar hos Bigard i Frankrike, vars fack nu kräver att regeringen sätter stopp för veganaktioner mot slakterier och industrier.

Före jul skakades Frankrike av en ovanlig folkrörelse. De så kallade gula västarna ockuperade rondeller och motorvägar och krävde att landets rikedomar skulle fördelas mer jämlikt. Protesterna ledde till att regeringen lovade förbättringar för låginkomsttagare. Facken har från början sagt att de förstår kraven från de demonstrerande invånarna, men har ändå inte ställt sig aktivt bakom. En av anledningarna är att de gula västarna själva inte ville ha den typen av inblandning, en annan var de våldsamma inslagen i demonstrationerna.
Parallellt oroar sig de anställda inom livsmedelsindustrin för en helt annan rörelse, som också innehåller en del våld.
Under det senaste året har attacker mot slakterier och mot butiker som säljer kött och ost ökat märkbart i Frankrike.

Skyltfönster har krossats eller vandaliserats med blodröd målarfärg, och veganer har tagit sig in på slakterier eller demonstrerat utanför.
Bakom står personer som kallar sig för anti-speciesister. De anser alltså att människor och djur är jämlika, och att vi därför helt ska sluta konsumera animala produkter.
Veganerna uppskattas till mindre än en halv procent i Frankrike. Alla är förstås inte aktivister. Men enligt forskare har veganrörelsen radikaliserats.
– Det är obehagligt att bli kallad för mördare, när man bara gör sitt arbete, säger fackombudet Dominique Douin, hos företaget Bigard.
Hans fack FGTA-FO har nyligen bett regeringen att ingripa mot grupper, som genomför aktioner som ”påminner om terroristattacker”.
– Vi är oroliga för att det kan spåra ur, och leda till våldsamma bråk mellan veganer och de anställda, säger Dominique Douin.
Ett annat livsmedelsarbetarefack, FNAF-CGT, kritiserar också veganorganisationerna för att peka ut personalen i sina anti-kött-kampanjer.
– Ja, folk går till jobbet med en knut i magen. Jag har ingenting emot personer som inte vill äta kött. Problemet är när de vill påtvinga alla andra att göra som dem, säger Marie-Christine Eigeldinger, i facket FNAF-CGT.
En av svårigheterna är att ta reda på vem som egentligen står bakom vissa attacker.

I höstas brändes ett slakteri i Jura-bergen ner, och 80 av de anställda blev korttidspermitterade. Enligt polisen var branden anlagd. En okänd grupp djurrättsaktivister tog på sig dådet på en internetsajt. Men än så länge har polisen inte lyckats identifiera för-övarna. Inrikesministern Christophe Castanier har sagt att säkerhetspolisen har ökat sin bevakning av de radikala vegangrupperna.
Men facken vill att myndigheterna inte bara straffar de som begår våldsamma attacker, utan också angriper föreningar som eggar till aktioner genom sin propaganda.
– Föreningarna borde sanktioneras finansiellt, säger Dominique Douin.
– Myndigheterna borde överväga att förbjuda vissa föreningar, säger Marie-Christine Eigeldinger.
En av de största organisationerna, L214, tar avstånd från våldet.
– Det främjar inte vår sak. Vi är en fredlig organisation, säger Camille Ots, som är samordnare för före-ningen.

Men de båda fackombuden hävdar att L214 indirekt uppmanar till våld. Föreningen publicerar då och då filmer av djurmisshandel, som har tagits i smyg inne på slakterier. Facken säger att filmerna svartmålar en hel yrkeskår, som i de flesta fall följer strikta regler i sitt dagliga arbete.
– Men för att undvika slarv med djurskyddet kräver vi också att man bromsar arbetsrytmen, som ofta är för hög, säger Marie-Christine Eigeldinger.
Anna Trenning-Himmelsbach