Kraft Foods valde att förlägga den danska kaffe-produktionen till fabriken i Gävle när de svenska arbetarna sa ja till säsongsanpassad arbets-tid.

[Ur nummer: 10/2004] Det var i samband med beslutet om nedläggning av kafferosteriet i Glostrup strax utanför Köpenhamn som Livs-klubben på Gevalia i Gävle fick den besvärliga frågan:
– Den danska produktionen hamnar i Gävle om ni går med på säsongsanpassad arbetstid. Ja eller nej?
Det var inte lätt att ta ställning till.
– Det krävde en del eftertanke, säger Kenneth Ekberg, Livs klubbordförande i Gävle, men om vi hade sagt nej hade någon annan fabrik i Europa tagit produktionen.
 
”Stärker vår ställning”
Han understryker att ledningen för Kraft Foods beslutat att lägga ned produktionen i Danmark innan diskussionen om ändrade arbetstider inleddes.
– Vi var medvetna om att det skulle innebära ett extra plus om man valde oss. Det skulle stärka vår ställning gentemot övriga Europa.
 
Medlemsomröstning
Efter att beslut tagits i den danska bolagsstyrelsen valde klubben att fråga medlemmarna och en omröstning hölls i juni. Det var ramarna som de tog ställning till: Ja eller nej till att låta arbetsgivaren flytta maximalt 60 timmar per år och anställd.
* Hur röstade medlemmarna?
– Det var en sluten omröstning. I stort sett var alla med och röstade.  Majo-riteten var för, så mycket kan jag säga.
* Vad har medlemmarna sagt om resultatet?
– Det har varit väldigt tyst. Jag tror att det kommer att bli mer liv när det hela blir mer konkret. Många undrar idag vad omläggningen kommer att innebära i praktiken.
Kafferosteriet i Glostrup är en tredjedel så stort som det i Sverige. När flytten är genomförd innebär det att produktionen i Gävle ökar med 25 procent, från 40 000 ton till 50 000 ton. Det är cirka 50 arbetstillfällen som vid årsskiftet försvinner i Glostrup. Hur många nya det kan komma att handla om i rosteriet i Gävle vet man ännu inte.
– Jag tror att det rör sig om ett ganska begränsat antal. Det som kommer att hända är att produktionen läggs om, det blir förmodligen fler skift och eventuellt kommer vi även att producera på helgerna, säger Kenneth Ekberg.
Hur den säsongsanpassade arbetstiden i detalj ska se ut vet man inte. Det är bara ramarna som man är överens om. Diskussioner om utformningen kommer att föras med de anställda under hösten.
 
”En känslig fråga”
På Kraft Foods anläggning (Marabou) i Upplands Väsby har arbetsgivaren vid flera tillfällen försökt införa säsongsanpassad arbetstid. Där har klubben bestämt sagt nej till en sådan omläggning, vilket mål&medel skrev om i nr 10-2003.
– Det här är en känslig fråga. Till sist innebär det en försämring av de villkor som vi har. I vilken omfattning vet vi inte. Vi har hittills bara fått ramarna. Det handlar mycket om ekonomi, säger Kenneth Ekberg.
* Vad tror du hade hänt om ni sagt nej?
– Det vet jag inte. Personligen tror jag inte att det hade haft någon effekt på kort sikt, men på lång sikt tror jag att det skulle ha haft det. Säkerligen hade det varit till vår nackdel vid framtida beslut om var produktion ska förläggas.
 
Fotnot: I artikeln används uttrycket säsongsanpassad arbetstid för den omläggning som arbetsgivaren vill genomföra. Andra benämningar som framför allt används av arbetsgivarsidan är tidbank och flexibelt arbetstidssystem.