I mars 2017 lämnade det globala livsmedelsarbetarefacket IUL in ett klagomål mot Coca-Cola Companys och Coca-Cola Amatils agerande i Indonesien till den nationella kontaktpunkten för OECD:s riktlinjer för multinationella företag.
OECD är en mellanstatlig organisation och ett forum för regeringars samarbete kring bland annat ansvarsfullt företagande.
Riktlinjerna anger vad regeringarna förväntar sig av de multinationella företagen. Det finns en mekanism kopplad till riktlinjerna där fackföreningar kan lämna in klagomål mot företagen.

Klagomålen lämnas till den nationella kontaktpunkten i det land där det multinationella företaget har sitt säte. Vad gäller företag inom Coca-Cola-systemet är det till Washington i USA.
Under tre dagar i månadsskiftet mellan februari och mars 2017 ägde medlingsförhandlingar rum mellan IUL och Coca-Cola Company i Washington.
Klagomålen gällde Coca-Cola Amatils agerande i Indonesien, där flera fackliga ledare blivit uppsagda, en av dem Lutfi Ariyanto, och där den indonesiska företagsledningen vägrat förhandla med det fria Coca-Cola-facket.
IUL:s klagomål riktade sig till Coca-Cola Company i Atlanta och krävde att det skulle sätta press på Amatils företagsledning i Indonesien så att den respekterar de fackliga rättigheterna som är kopplade till OECD:s riktlinjer.

Svaret från Coca-Cola Company i Atlanta blev att deras ägande i Amatil är så begränsat att man inte har någon möjlighet att påverka tappningsföretaget i Indonesien.
Amatil hävdar att det varit övertalighet i fabriken och att Lutfi Ariyanto avskedats för att han inte skött sitt arbete.
IUL anser inte att Amatils svar är trovärdigt, eftersom Lutfi Ariyanto avskedades bara tre dagar efter att han av sina medlemmar valdes till ordförande i fackföreningen.
IUL har möjlighet att begära nya medlingsförhandlingar vid den nationella kontaktpunkten i Washington.