– Kom hit och ring under valveckorna. Gör valet till en folkfest, säger Andreas Papamoshos, klubbordförande på Fazers bageri Lund, som ringer till Livs medlemmar för att prata jobb och politik.

På region Syds kontor i Folkets hus i Malmö har tre fackligt och politiskt engagerade socialdemokrater samlats för att göra den första omgången medlemsringningar. Det är i början på juni och tre månader kvar till valet den 9 september.
De tre som kommit till regionkontoret är Andreas Papamoshos och Markus Andersson-Landgren, båda fackligt och politiskt aktiva på Fazers bageri i Lund samt Mats Löfström,
lokalombudsman, region Syd, och den som leder det fackliga valarbetet.
Flera väljarundersökningar visar att Sverigedemokraterna, SD, vinner sympatier bland LO-medlemmarna och till och med kan bli näst största parti efter valet. Det är något som gör alla tre bekymrade, eftersom det nationalkonservativa SD sagt att det efter valet tänker ge sitt stöd åt en moderatledd regering. Det är med andra ord ett klart och tydligt högerparti.
Vad skulle en moderatledd regering med stöd av SD innebära för jobben? För fackets ställning? För anställningstryggheten? Det är frågor som de vill diskutera med Livs medlemmar. Alla medlemmar ska bli kontaktade inför valet. Det är en stor medlemsringning som görs ihop med LO, och den har precis börjat, men det är veckorna innan valet som blir avgörande.
Det är då lokalombudsmannen Mats Löfström vill att så många som möjligt kommer till Livs regionkontor i Malmö och Kristianstad för att ringa och föra samtal med arbetskamraterna om jobb och politik.
– Här i Malmö ska vi ha drop in från den 6 augusti mellan klockan 14 – 20. I Kristianstad är det Patric Nelson, klubbordförande på Scan, som ska hålla i medlemsringningen.

Andreas Papamoshos tror att samtalen kan bli avgörande:
– Om vi inte gör detta, så kan vi ge upp. Det här är vår chans att tala med medlemmarna. Om vi inte får deras röster är risken stor att det blir en moderatregering med stöd av SD.
Markus Andersson-Landgren hoppas också på medlemsringningen och att den ska sätta igång samtal på arbetsplatserna. Flera förslag som moderaterna fört fram är illavarslande.
Det handlar om urholkning av anställningstryggheten, att man kan bli sparkad utan saklig grund. Det är villkoren för skyddsombuden, att det finns förslag om att arbetsgivaren ska kunna utse dem. Det är hotet mot strejkrätten, att inskränka möjligheten till sympatiåtgärd. Dessutom finns förslag om lagstadgad minimilön, vilket skulle innebär ett tryck ner på LO-kollektivets löner.

Sammantaget är det, menar alla tre, en förändring av den svenska modellen till arbetsgivarnas fördel som en moderatledd regering vill tvinga fram. Moderaternas förslag går att spåra tillbaka till Svenskt Näringsliv.
Strejkrätten har länge varit ansatt av Svenskt Näringsliv som vill inskränka den och tagit konflikten i Göteborgs hamn som utgångspunkt. Inför hotet om lagstiftning träffade de fackliga centralorganisationerna den 5 juni en uppgörelse med arbetsgivarorganisationerna om att inte tillåta strejker om det finns ett gällande kollektivavtal, se sid 14.

Ett problem har nämligen varit att fackförbund som inte har eget avtal – det gäller framförallt Hamnarbetarförbundet – och inte tillhör LO har kunnat fortsätta att konflikta även efter att en ny överenskommelse träffats (Transports riksavtal), då det enligt den svenska modellen ska råda arbetsfred.
– Det var detta LO ville komma åt och inget annat, säger Mats Löfström.
– Rätten till sympatiåtgärder berörs inte. Det är superviktigt för oss. Och alla som minns konflikten på Sunsalat här i Malmö 2015 förstår varför. Det var när vi begärde hjälp från det danska facket, NNF, som vi blev tillräckligt starka för att få arbetsgivaren att teckna kollektivavtal, säger Andreas Papamoshos.
Medlemssamtalen har varit roliga och inte alls svåra att göra. De flesta blir glada för att de blir uppringda.
– De är jättetrevliga, säger Andreas Papamoshos.

•Vad säger du till de som tänker rösta på SD?
– Jag förklarar vad det innebär för arbetsplatserna. De som säger att de ska rösta på SD gör det nästan alltid på grund av invandringen. Den frågan tycker de är viktigare än allt annat, men de vet inte att det också innebär att de röstar fram en moderatledd regering.

•Vad händer om ni får frågor som ni inte kan svara på?
– Vi är flera som ringer tillsammans och då kan man fråga om någon annan i rummet som är insatt eller så säger man att man ska ta reda på det och ringer upp, förklarar Mats.
Markus Andersson-Landgren, tror att det viktigaste är att någon intresserad ringer upp dem och lyssnar på vad de säger.
– Det ger oss också mycket i vårt fackliga arbete. Jag tror att många vill diskutera, säger han.