Grattis Berit och Michelle

Nr 12/2019

Det var två fackligt aktiva från Livs som fick hållbarhetspriset Ledstjärnan som instiftats av Folksam LO Pension.
Priset är på 50 000 kronor och det var Berit Starkenberg från Mondelez i Upplands Väsby och Michelle Malmberg från Orkla Foods Sverige i Eslöv som fick dela på det, 25 000 kronor vardera.
– Det är så många som har gjort superbra grejor. Jag trodde inte att jag skulle vinna, säger Michelle Malmberg när jag når henne på tåget tillbaka till Eslöv.
Enligt nomineringen har hon vågat ta debatten om #metoo och delat med sig av sina erfarenheter från sitt jobb som ensam tjej bland elektrikerna. Redan från början av sin anställning har hon vågat stå upp mot
orättvisor och mobbing på sitt arbete.

•Vad var det som hände?
– Det var en inhyrd som blev utsatt. Jag tog honom åt sidan och frågade hur han upplevde jargongen. Han sa att han blev illa berörd. Då skrev jag en tillbudsanmälan där jag berättade vad jag sett och hört.

•Blev det bättre?
– Ja, absolut. Efter det hade arbetsgruppen möten. Det blev bra samtal och en förändring.

•Hur vet man när man ska ingripa?
– Det är jättesvårt att säga, men om man känner att något är fel ska man fråga den utsatta personen hur den upplever det. Det är viktigt att fråga, visa att man bryr sig, säger Michelle Malmberg.

Den andra pristagaren, Berit Starkenberg, får priset för att hon som facklig feminist jobbat med att lyfta kvinnors löner och ifrågasatt normen att män ”får” jobb som är mer ansvarsfulla och därmed bättre betalda.
– Det är verkligen skitkul, säger hon när jag når henne i hemmet.
Hon kunde inte vara med på prisutdelningen på grund av sjukdom.
Som klubbordförande har hon drivit en positiv löneutveckling, där strävan har varit att lyfta kvinnors löner till männens nivå.
– Jag är kritisk till att arbetsgivarna åter anställer yngre män till de tekniska jobben. På sikt innebär det att löneskillnaderna cementeras. Vi måste påminna arbetsgivarna om betydelsen av att rekrytera tjejer till dessa tekniska jobb. Det är viktigt för deras plånbok och självkänsla.

Relaterade artiklar