Han blev uppsagd i september, kom tillbaka i januari

Det såg ganska mörkt ut för Håkan Karlsson. Det är inte lätt att få ett nytt jobb om man fyller 55 år och dessutom lider av ett arbetshandikapp. Han blev därför oerhört glad när han blev erbjuden ett friårsvikariat.

[Ur nummer: 02/2005] Ett par dagar innan nyårsaftonen blev Håkan Karlsson uppringd och tillfrågad om han kunde tänka sig att vikariera för en anställd på Åbro som ville ta friår.
– Allt gick väldigt snabbt. Jag hade ingen aning om att något sådant skulle kunna bli aktuellt. Jag svarade ja direkt. Jag behövde ingen betänketid. Bryggeriet är en mycket bra arbetsplats, säger han och fortsätter:
– Den stora boven är ölskatten. Det bästa som skulle kunna hända vore om skatten sänktes. Då skulle jag kanske till och med kunna få fortsatt jobb efter årets slut.

Resliga män nära naturen
Det finns stora likheter mellan honom och Sören Carlsson som han vikarierar för. De är jämngamla. De är resliga och jordnära män. Båda har ett nära förhållande till djur och natur. Håkan Karlsson stora intresse är dock inte hästar utan jakt.
– Det är mitt liv. Det är det som jag brinner för. Jag tycker mycket om att vara ute i skogen. Bland det bästa som jag vet är att sitta på en stubbe och filosofera.
Han började jobba extra på bryggeriet 1995, blev fast anställd 2000 och var det fram till den 15 september förra året. De var ett 20-tal som fick gå då. Sedan dess har han varit arbetssökande. Han har sökt ett antal jobb men hittills utan framgång. Det är inte lätt när man snart är 55 år fyllda.
– Jag trodde inte att jag skulle kunna få något nytt jobb. Jag har fel ålder och dessutom har jag ett arbetshandikapp. Jag lider sedan flera år tillbaka av reumatism.
Han är väldigt glad åt att vara tillbaka på sin forna arbetsplats. Han är klädd i svarta arbetskläder och visar stolt upp trycket på tröjans baksida som skvallrar om att företaget sponsrar landslaget i fotboll. ”Backar upp…” som det så fyndigt heter.
Tills han blev uppsagd jobbade han som truckförare på lagret. Det ska han göra igen januari ut. Därefter blir det städning som gäller. Att köra städmaskinen tror han inte ska bli några som helst problem trots hans handikapp.
Däremot blir lönen lägre. Som truckförare arbetar han tvåskift men för städare är det dagtid som gäller. Det innebär att han inte kommer att tjäna mer än vad han gjorde när han gick arbetslös.
– Det är ändå bättre som jag ser det att ha ett arbete att gå till än att vara arbetslös. Den sociala samvaron betyder oerhört mycket. Jag har varit arbetslös tidigare så jag vet. Att inte ha något att göra är okej de första månaderna men efter ett tag blir det mer och mer plågsamt. Även frugan klagar över att ha mig hemma. Jag blir inte rolig att tas med när jag gått och dragit för länge.
Så trots att det inte innebär någon ekonomisk vinning så är han påfallande nöjd med att vara tillbaka.
– Jag har alltid trivts och känner i sort sett alla som arbetar här. Det enda problemet är att de vill ha tillbaka avskedspresenten jag fick när jag slutade, säger han och skrattar gott.
Han fick en bok med titeln ”Vad varje svensk bör veta”. Det är en faktabok som tar upp det mesta. Den har han läst en hel del i… Han får nu tillfälle att dela med sig av sina nyvunna kunskaper.

Stora förluster i stormen
– Året började bra i och med att jag fick jobb. Den stora stormen i helgen gjorde dock att det hela fick en annan vändning.
Han hade ett litet jordbruk men det är numera utarrenderat. Familjen äger dock en hel del skog. Stormen gick hårt åt ägorna. Han räknar med att tre års avverkning gått förlorad. Det kommer att kosta en rejäl slant att ta hand om alla kullblåsta träd. Hela söndagen var han ute och röjde i skogen.
– Det vi gör är att förvalta skogen till kommande generationer. Men en natts storm förstörde alltihop. Grovt räknat kostade den oss en halv miljon kronor.