Hallå där Åsa Passanisi – ny chefredaktör för Mål & Medel

Nr 5/2022

Grattis till nya jobbet

 Vad vill du med tidningen framåt?

-Satsa på att göra relevant och berörande journalistik för en viktig målgrupp, livsmedelsarbetarna.

 Vad tänker du göra först?

– Lära känna medlemmarna. Jag vill besöka olika arbetsplatser framöver och prata med folk, både de som läser tidningen och de som inte läser.

 Vilka erfarenheter tar du med dig in i ditt nya jobb?

– Jag har bland annat jobbat fjorton år på Aftonbladet som skribent/redaktör för olika bilagor och avdelningar i papperstidningen och på webben, exempelvis Wendela och Plus. Innan dess ägnade jag mig åt lokaljournalistik i Stockholm. Närmast kommer jag från ett jobb som huvudredaktör för besöksnäringens sajt Besöksliv.se. 

 Du har bott ett antal år utomlands?

– Ja, i två omgångar i Australien, där min exmake kommer ifrån. Jag varvade föräldraledighet med att jobba för lokaltidningar i Perth.

 Var växte du upp?

– Är stockholmare och växte upp i Stockholms norrförorter, först Rinkeby och sedan Kista. Som vuxen tog jag klivet till södra sidan och landade i Enskedetrakten. Nu bor jag i Årsta.

 Vad betyder mat för dig?

– Jag älskar mat! Är allätare, testar gärna nytt. Provade nyligen georgisk mat som var fantastisk. Asiatiska smaker tycker jag mycket om, och italiensk mat förstås även om jag försöker hålla igen lite på pastan.

 Vad lagar du själv?

– Nu för tiden blir det lite mindre matlagning när vi bara är två i hushållet. Men jag experimenterar gärna och följer aldrig några recept. I mitt kök finns alltid vitlök, chili och grönsaker, då kan man alltid fixa en måltid genom att lägga till kött eller fisk.

 Favoritlivsmedel?

– Svårt att välja, men jag är oerhört förtjust i torsk.

 En nyfiken fråga, var kommer ditt efternamn ifrån?

Jag har behållit min exmakes namn, vars familj ursprungligen kom från Sicilien.

 Du har nyss fyllt femtio, hur ser din familjesituation ut idag?

– Jag fick barn relativt tidigt och har tre döttrar som är 26, 24 och 18 år. Bara den yngsta bor hemma nu.