– Ja, och det är första gången som vi besöker Europa. Vi hade läst innan om att Sverige har en utvecklad välfärdsstat. Sådant vi kämpar för att uppnå är sådant som ni lyckats med för länge sedan, berättar Miho Kisanuki och Yuta Kanatani.

Miho Kisanuki, 31 år, och Yuta Kanatani, 32 år, besökte Sverige i slutet av juni tillsammans med ett 30-tal fackliga ledare från Livs japanska systerförbund JCC.

Vad har gjort starkast intryck?
– Det som jag tar med mig är synen på jämställdhet. När vi besökte Coca-Colas fabrik i Jordbro så frågade vi vad de gör för att anpassa produktionen för kvinnor. Det svar vi fick var att arbetsmiljön ska vara så bra som möjligt för alla anställda – både kvinnor och män. Det var nytt för oss som strävat efter att anpassa produktionen så att kvinnor ska orka, svarar Miho Kisanuki som arbetat i elva år på ett bageri.
– Jag upplever att facket i Sverige är aktivt och har stor påverkan. Ni har en annan struktur med arbetare som är organiserade i fack för olika branscher. I Japan har varje företag ett eget fack vilket gör att vi inte kan bli lika starka. Så är det med min fackförening som har 2 500 medlemmar. (Miho Kisanukis fack har 470 medlemmar, red anm). Vi försöker förbättra villkoren på vårt företag, men jobbar inte aktivt för att förbättra villkoren inom hela industrin, svarar Yuta Kanatani som arbetat i tio år på ett företag som producerar frysta livsmedel.

Vilka är de största fackliga utmaningarna i Japan?
– Långa arbetsdagar och mycket övertid för att kompensera låga löner. Enligt lag är det tillåtet att jobba 45 timmar i övertid per månad. Vi har bildat en kommitté tillsammans med företaget för att se över övertiden och försöka korta ner arbetstiderna, berättar Miho Kisanuki.
– Semester är svårt att ta ut även om man har rätt till minst elva dagar om året. Sedan kan man spara semesterdagar och slå ihop för att få en längre ledighet året därpå, berättar Yuta Kanatani.