Nya returlådor införs inom hela livsmedelsindustrin. Nu har turen kommit till Swedish Meats i Skara. Det är en stor investering. Den görs inte för att förbättra arbetsmiljön utan för att möta handelns krav på ett enhetligt system.

[Ur nummer: 07/2004] Swedish Meats investerar 27 miljoner kronor i Skara i ett automatiserat pallningssystem samt anpassning till det nya returlådesystemet som Svenska Retursystem tagit fram. (Se även mål&medel nr 2-2004).

MBL-förhandlingar
Införandet av det nya pallningssystemet innebär enligt företagsledningen en minskning av 18 tjänster. Hur många som i slutet kommer att förlora jobbet är dock inte klart. Det nya systemet beräknas inte vara i drift förrän i mars 2005. MBL-förhandlingar har  inte inletts.

* Vad innebär investeringen för arbetsmiljön?
– Från början var jag orolig att det skulle bli en försämring av arbetsmiljön men det blir det inte, åtminstone inte när det gäller Scanfood-delen. Pengar har satsats på både maskiner och nya banor. Det blir visserligen ingen förbättring men vi har fått vara med i diskussionerna och tittat på olika lösningar. Det har skötts bra, säger Stefan Björnberg, vice huvudskyddsombud på Swedish Meats i Skara.
Han är mer bekymrad när det gäller den del av anläggningen i Skara som går under namnet gamla Farmek.
– Här finns fortfarande en osäkerhetsfaktor om det hela kommer att fungera fullt ut. Frågan är om sorteringsverket kommer att klara både de nya backarna och de nya lådorna. Går inte det kommer vi tvingas att handpalla backarna.
Det handlar i så fall om ganska så tunga lyft, cirka 20 kilo per back, och det i kyla.

Tunga lyft i kyla
– Först ville företaget ha två grader, men det sade jag nej till. Nu vill de ha sex grader, men det har jag också sagt nej till. Jag har tagit kontakt med arbetsmiljöverket som ska komma hit efter sommaren, så förhoppningsvis löser sig detta.

* Varför genomförs denna förändring?
– Det här är en satsning för att tillfredsställa ICA:s behov. Det är ICA som tryckt på. ICA vill att alla inom livsmedelsindustrin ska använda sig av likadana backar och lådor för att förenkla arbetet på ICA:s terminaler.