Handskar löser inte alla hudproblem

Nr 12/2013

Handeksem och hudirritationer är vanligt inom livsmedelsindustrin. Yngre och äldre kvinnor är de som oftast får problemen. Handskar kan minska risken, men fel använda kan de leda till nya problem.
Vissa personer är mer mottagliga för hudproblem än andra. Hudirritationer som förvärras till handeksem kan utlösas av kontakt med en mängd faktorer och ämnen. Det kan röra sig om väta, kyla, konserveringsmedel, livsmedelsfärger, mjöl, kryddor eller om saft från färska grönsaker, frukt, fisk, skaldjur och kött. En annan orsak kan vara att man tvättar händerna ofta eller att man använder handskar under arbetsdagen.

Därför förekommer hudproblem hos många bagare, konditorer, livsmedelsarbetare, kockar och kallskänkor. Slaktare är en annan utsatt grupp, efters­om de kan exponeras för enzy-
mer från djurens magtarmkanal.
Marléne Isaksson, överläkare vid Yrkes- och miljödermatologi i Malmö, möter arbetare som fått hudbesvär i arbetslivet. Vanligen har de blivit remitterade från företagshälsovården eller distriktsläkare. En del söker sig till mottagningen på eget initiativ.
 Handskar är inte lösningen i alla lägen. Och plasthandskar är bättre än gummihandskar eftersom gummi innehåller fler möjliga allergiframkallande ämnen än vinyl, säger hon.

Handskar kan i sig leda till eksem om de bärs under långa tider i ett sträck, särskilt om de dessutom sitter tajt. Kontaktallergi mot kemikalier som handskarna är gjorda av kan utvecklas till handeksem.
En risk är att handskarna ger upphov till besvär eftersom händerna är instängda under lång tid. Svett kan utlösa eksem. Att ha bomullsvantar under handskarna kan vara en lösning. Men då måste man tänka på att byta vantarna emellanåt så att de man har på sig är torra.
Man kan uppleva att det känns klumpigt att jobba med både bomullsvantar och handskar på händerna.
– Det får man vänja sig vid. Jag tror att det är en träningssak, säger Marléne Isaksson.

Det är viktigt hur man sköter sina händer. Mjukgörande och oparfymerade krämer är bra, men man ska inte smörja in händerna innan man tar på sig handskar. Krämen bör i stället användas när man ska gå på rast, när man slutat jobbet för dagen eller innan man ska sova.
Arbete med saft från färska grönsaker, frukt, fisk, kött och skaldjur gör att man ofta tvättar händerna. Då är handsprit att föredra framför tvål eftersom handsprit inte torkar ut huden lika mycket.
– Handseksem är vanligast bland kvinnor i åldern 20-35 ungefär och kvinnor som är 50-60 år. De unga har nybildad familj med småbarn och mycket hemarbete med disk och städ. Kvinnor gör mer av detta än män, säger Marléne Isaksson.

Huden är torrare hos äldre människor vilket kan leda till handeksem hos dem som exponeras för ämnen som framkallar hudproblem. Orsaken är just att huden blivit torrare, inte att allergiframkallande ämnen lagrats i kroppen med åren.
I Danmark forskas det mycket om handeksem och i Tyskland finns specialkliniker där patienter läggs in för hudvård. I Tyskland klassas arbete med handskar i mer än två timmar per dag som våtarbete.