…men när det är dags för semesterfirande är det många som lämnar idyllen i Kungshamn

Tänk att bo och arbeta i sommarparadiset Kungshamn-Smögen. Hur skulle du fira midsommar? Grilla något gott på en brygga vid ett skimrande hav? Ja, kanske det. Eller bara sätta dig
i bilen och köra rakt in i landet – till Dalsland och knotten.

[Ur nummer: 06/2005] Man tror att det är så givet, men det är det inte. Idyll är olika saker beroende på var man står. Från en av packlinjerna i Domstein Enghavs färdigmatfabrik i Kungshamn är det rekordvackert.
Det är bara att konstatera.
Medan packmaskinen matar gratänger kommer en skuta in mellan Hållö fyr och Smögen. Solen bryter genom molnen och lyser upp seglen under några magiska sekunder.
Vad upplever man? Lycka?
Roger Fransson pekar på det. Där ute händer det. Han är inte så lite stolt över att det är utanför fönstret på hans arbetsplats. Där ute – där är skutan, fyren och solen.
– Ser du!

Drar söderut med husvagn
Men ett vackert skärgårdslandskap är inte allt. Roger har lust att se mer.
När han blir ledig i midsommar ska han koppla på husvagnen och köra söderut, ner mot Varberg och Skåne. Det brukar han göra. Han gillar att röra på sig. Förr kunde han stanna till med husvagnen vid en parkeringsplats, men det är inte tillåtet längre. Nu måste övernattningarna ske på campingplatser.
Några problem att bli ledig på midsommar eller andra röda dagar har varken han eller de drygt hundra andra som jobbar på fabriken. Fackklubben har en överenskommelse med arbetsgivaren om att hålla produktionen stängd röda dagar, klämdagar och två veckor under sommaren.
Det fungerar alldeles utmärkt, konstaterar de tre ledamöterna i klubbstyrelsen: Gerardo Alas, Petra Olsson och Monica Martinsson.
I utbyte mot lediga klämdagar jobbar de en kvart extra varje dag. I och med att fabriker stänger på sommaren är det möjligt för alla att få semester i stort sett när de vill.
Så enkelt går det att lösa problemet.
Det är linjemännen som bestämmer bemanningen vid linjerna, och både Gerardo och Monica har den uppgiften. De tycker att det funkar smidigt.

Kan fabriken utan och innan
De ligger inte sömnlösa på nätterna av oro för att stå utan folk och inte kunna producera det som efterfrågas. Båda har jobbat länge, Monica i 25 år och Gerardo i
14 år, och de kan fabriken utan och innan.
Arbetstiderna går att lösa. Petra som är singel med ett litet barn har fått ett eget schema för att slippa två-skiftet. Hon jobbar i hela fabriken och rycker in där det behövs.
I midsommar ska hon vara hemma, sitta på en brygga och ha det gott. Under semestern brukar hon åka ut med båten och bada. En höjdpunkt är Skaldjursfestivalen i juli i Kungshamn. Det är mycket folk och man kan köpa små brickor med havets läckerheter.
Men gratis är det inte att bo på denna plats på sommaren. Ett rum kostar 175-200 kronor natten per person.

Konstutställning på Smögen
– För mig är det märkligt att tänka sig att någon vill betala så mycket för att bo här, säger Petra. Men det är väl så att jag inte tänker på hur vackert det är.
Vackert och vackert… Också annat lockar. Både Monica och Gerardo ger sig iväg på midsommar. Monica åker till Dalsland och campar och jagar knott. Gerardo åker till Oskarshamn, där han har kompisar. I sommar ska han vara kvar hemma. Semestern brukar han ägna åt att titta på konst. I sommar ska han själv ställa ut egna målningar på ett galleri i Smögen.
– Nej, säger han på min fråga. Jag är inte påverkad av landskapet. Det är färger som inspirerar mig. Starka färger. Jag målar abstrakt.
– När jag kommer igång att måla kan jag nästan inte sluta. Jag kan måla fler målningar på en dag.
Klockan två är det skiftbyte. Dennis Brorsson tvättar händerna och är på väg att stämpla ut.
– På midsommar ska jag var kvar hemma, säger han. Bara bada och njuta.
Suada Cucak är också på väg hem och hennes man Muzafer, som är med i klubbstyrelsen, lämnar den drygt ettårige Kenan till mamma, som sitter en stund och kramar sonen och njuter av att arbetsdagen är slut.

Firar inte midsommar
Muzafer berättar att de sparat semesterveckor och nu, för första gången på tre år, ska åka till Bosnien för att hälsa på familj och släkt. Det är en lång bilfärd och när de kommer fram ska de inte fira sommarsolståndet på något speciellt sätt, för det gör man inte i Bosnien.
Långt bort på midsommar ska också Maritha Thuresson, som blandar sås till gratängerna, resa. Med familjen åker hon till Alicante i Spanien, där det är garanterad sol och varmt i vattnet, och det kan det väl vara lite si och så med längs den vackra Västkusten.
Anita Stelmaj, som sitter där gratängbandet svänger i en kurva, säger att hon ska stanna hemma med sin man. Midsommarafton är hennes födelsedag.
Också Anne-Maj Karlsson som packar fiskpanetter ska stanna hemma för att dansa runt midsommarstången med barnbarnen. Arbetskompisen Ulla-Carin Gustavsson ska däremot ge sig av innåt landet, till Frändefors i Dalsland där hon har vänner.
De två har jobbat länge ihop, över 20 år.
– Och trötta i kroppen har vi blivit efter alla års slit, säger Ulla-Carin Gustavsson.