De italienska arbetarnas hårda kamp mot stängningen av chokladfabriken Pernigotti i Ligurien hjälpte inte. Ägarna har stängt fabriken och permitterat de anställda.
I tre månader bodde de anställda på Pernigotti i princip på chokladfabriken i Novi Ligure, i protest mot att de turkiska ägarna Toksöz ville stänga och flytta produktionen till Turkiet. De firade till och med jul och nyår på fabriken. Till slut fick de ge upp, eftersom ägarna inte ens ville förhandla om saken och beslutade att stänga i början av februari.

250 arbetare står nu utan jobb. De cirka hundra som hade fast jobb kommer att få löneersättning från staten i ett år och förtur om någon köper fabriken, de andra får nöja sig med arbetslöshetsersättning i högst sex månader.
– Vi gjorde allt som stod i vår makt. Vi ockuperade, uppvaktade politiker, stressade arbetsmarknadsministeriet, demonstrerade och såg till att media tog upp vår kamp. Vi ångrar ingenting, snarare känns det som om vi skulle tagit i ännu mer, säger Tiziano Crocco från ett av de inblandade livsmedelsförbunden, Uila Uil.
Enligt honom verkar det inte som om de turkiska ägarna egentligen är speciellt intresserade.
– De har bestämt sig för att stänga helt enkelt. De begär löjligt mycket av dem som visat sig vara intresserade av att ta över produktionen, säger han.

Facken har ett nytt möte med representanter för Toksöz på arbetsmarknadsministeriet i slutet av mars. Tiziano Crocco tror inte att det kommer fram någon lösning då.
– Det vi hoppas på är att arbetsmarknadsministern Luigi Di Maio kommer att vara närvarande nästa gång. Sist valde han att åka och träffa de franska ”gula västarna” i stället för att försöka rädda vår fabrik här i Italien, förklarar han argt.

Även om ockupationen är över har facken inga planer på att ge upp. De arbetare som förlorar jobbet har nämligen svårt att hitta nya arbeten i området. Pernigotti var Novis hjärta. Hur kampen kommer att se ut är inte bestämt än, facken vill se hur förhandlingarna fortskrider i mars först.
Det finns även två lagförslag som ska diskuteras i parlamentet om att förbjuda företag att flytta tillverkningen av italienska varumärken utomlands. Ett av förslagen, som stöddes av arbetarna och facken, gick ut på att företagen förlorar rätten att använda ett varumärke som tillverkats på samma ställe i mer än 50 år, om fabriken flyttas. Luigi Di Maio lovade i höstas att se till att lagen blev genomröstad snabbt, men ännu har alltså inget hänt.
Kristina Wallin