Hon är årets Unga Bagare

Nr 6/2022

Andrea Wiberg är utnämnd till Årets unga bagare 2022. Hon tog hem det svenska junior-
mästerskapet i bageri när det avgjordes under våren – och kort därefter sitt drömjobb.
Efter otaliga träningstimmar och fem intensiva tävlingstimmar stod det klart att 22-åriga Andrea Wiberg är Årets unga bagare 2022. Hon vann tack vare en stor hantverksskicklighet och ett bi-inspirerat tema med ett spektakulärt skådebröd i form av ett blomstrande ekosystem.
– Det var en stor vinst för mig personligen eftersom det har gått upp och ner de senaste åren, säger Andrea Wiberg. Bagare är verkligen ett prestationsyrke och det var så himla skönt att få bekräftelse på att jag är duktig.

• Du har beskrivit segern som en revansch?
– Ja, jag var med i tävlingen två år tidigare och då gick det inte alls bra. Den här gången gick jag inte in i tävlingen med målet att vinna, utan att jag själv skulle känna mig stolt över slutpresentationen. Och helst komma topp fyra eftersom de fyra bästa kommer med i juniorbagarlandslaget. Jag kan fortfarande inte riktigt fatta att jag vann.

• Vad var det som fick dig att vilja bli bagare?
– Jag har alltid tyckt om att laga mat och baka, så det var självklart att jag skulle söka till restauranglinjen. Jag velade mellan kök och bageri/konditori, men när jag väl fick testa på bageri och konditori var det inget snack om saken. Sedan har intresset bara ökat. Efter gymnasiet tog jag mitt gesällbrev genom en YH-utbildning i Kristianstad.

• Och nu har du precis fått nytt jobb?
– Ja, på Björns konditori i Vellinge som är ett litet hantverksbageri med fokus på bra råvaror. Det här är mitt drömjobb och jag har velat jobba här jättelänge, så det var självklart att tacka ja när jag fick erbjudandet. Jag gillar att det är så varierat och att jag får göra alla delar: glass, tårtor, wienerbröd, bröd… Sedan delar vi samma visioner om att det är värt att låta hantverket få ta tid och att göra saker från grunden, utan färdiga mixer och halvfabrikat.

• Vad är den största utmaningen med att vara bagare i dag?
– För mig är det att aldrig sluta utvecklas. Jag vill utvecklas tillsammans med företaget, samtidigt som det är viktigt att kunderna är nöjda med utvecklingen.

• Vad äter du själv helst?
– Det finns inte mycket som slår ett gott wienerbröd. Men kanelbullar med mjölk är också något av det bästa som finns.
Annika GoldhammeR

Relaterade artiklar