Huvudbryggaren: ”Man blir aldrig färdig med arbetsmiljön”

Nr 12/2016

– Att tillverka ett öl med smak är inte svårt men däremot att göra det gott är alltid en utmaning. Det kan ur några aspekter vara svårare att göra ett gott lågalkoholhaltigt öl jämfört med annat öl, säger Patrick Holmqvist, som är huvudbryggare på Nils Oscar bryggeri.
Han tycker ändå att Nils Oscar fått fram ett bra alternativ till alkoholhaltig öl.
– Jag försöker inte låtsas att det är ett fullvärdigt alternativ till öl. Det är godare med riktig öl men det kan man inte dricka hela tiden.

• Tror du att vi kommer se färre mikrobryggerier i framtiden?
– Nej, jag tror att antalet kommer att öka. Vi ligger ungefär 10 till 20 år efter USA och där har man i 20 år sagt att nu är gränsen nådd, nu kan det inte bli fler men det blir det hela tiden, säger han.
Det som händer nu är att de stora bryggerierna blir jättestora och lämnar ett tomrum i mitten. Det fylls delvis ut genom att några av de minsta kommer att växa sig större men det kommer alltid finnas ett glapp då de stora blivit så ofantligt stora, som InBev som gick ihop med SAB Miller och fick en marknadsandel på över 30 procent.
– Att det skulle starta över 50 nya bryggeriet förra året var det väl ingen som trodde. Flera av dem är så extremt små att de knappt räknas men kan ändå vara väldigt starka lokalt. Det har lett till en ökad och framför allt annorlunda konkurrens.
Sedan 1989 har han arbetat på både stora och små bryggerier. Han har även en kemiteknisk utbildning bakom sig. Han är ganska så nöjd med den tekniska utvecklingen på Nils Oscar bryggeri.
– Den möjliggör att du kan jobba fram till att du går i ålderspension. Tidigare var det så pass slitsamt att det inte var lämpligt att ha annat som ett genomgångsjobb. Men färdig blir man aldrig när det gäller arbetsmiljön, det finns alltid förbättringar som kan göras.

• Vad tror du om framtiden?
– Vi ska tillverka och sälja mer öl. Vi ska inte bygga ut mer, för kapacitet har vi.