Det blir ingen åtalsanmälan mot Pågen AB i Malmö för brott mot arbetstidslagen, ATL. Livs gjorde i höstas en anmälan till Arbetsmiljöverket om att deltidsanställda arbetade alldeles för mycket mertid, men Arbetsmiljöverket har nu beslutat att avsluta ärendet.
I början av oktober förra året begärde huvudskyddsombudet att Pågen AB skulle vidta åtgärder så att arbetstidslagens bestämmelser om mertid och extra mertid efterlevdes. Skälet var att uttaget av mertid och extra mertid var så stort att företaget bröt mot lagen.
Budskapet var enkelt: Se till så att företaget är rätt bemannat, och utöka tjänstgöringsgraden för de personer som har för mycket mertid. Och skriv in den utökade tjänstgöringsgraden i ett nytt anställningsavtal för de berörda.

Som underlag lämnade huvudskyddsombudet en lista med elva personer med tillsvidareanställning på deltid. Samtliga hade slagit i taket (200 timmar per kalenderår) för mertid, och hade utöver det mellan 13 och 195 timmar extra mertid. Extra mertid förutsätter att det finns särskilda skäl och att situationen inte har gått att lösa på annat rimligt sätt. Taket för extra mertid är 150 timmar per arbetstagare och kalenderår.
Huvudskyddsombudet påpekade att Pågen bröt mot arbetstidslagen, och att det leder till att berörd personal mår dåligt och till osäkerhet och stress.
Klubben kallade till förhandling. Pågen förklarade, enligt protokollet, att bolaget ”har deltidsanställda som vid olika tider och tidpunkter erbjuds extra arbete. Beroende på situation erbjuds utökad tjänstgöringsgrad i relation till den anställdes tillsvidareanställning eller anställning med annan anställningsform såsom visstid och vikariat.”.
Det handlade enligt Pågen inte om mertidsarbete utan om ”andra anställningar och andra anställningsavtal enligt gällande kollektivavtal”.

Förhandlingen slutade i total oenighet. Redan på frågan om innebörden av mertid och extra mertid gick åsikterna isär. Inte ens protokollet var man överens om.
Livs ombudsman Benny Kolnby fanns med under förhandlingen, och klubben gjorde därför en omfattande protokollsanmärkning, i princip ett helt nytt protokoll.
Dessutom gjordes en anmälan om brott mot arbetstidslagen hos Arbetsmiljöverket, som är tillsynsmyndighet över lagen (Mål & Medel nr 12/2014).
I en skrivelse med information om avslutat ärende konstaterar nu Arbetsmiljöverket att det inte går ”utifrån utredningsunderlaget att med säkerhet fastställa i vilken omfattning, om någon, den aktuella regleringen i ATL har överträtts”.

Arbetsmiljöverket är tvingat att göra prioriteringar i sin tillsynsverksamhet framhåller man. ”Mot bakgrund härav, och då nu aktuella frågor tangerar det arbetsrättsliga området, över vilket Arbetsmiljöverket inte utövar tillsyn, samt då det inte kan anses föreligga någon överhängande fara för ohälsa eller olycksfall, bedömer Arbetsmiljöverket inte ytterligare utredningsåtgärder som motiverade varför ärendet avslutas”.