– Upphandling eller snarare avstämning av vilken företagshälsovård som vi behöver kan vara en gemsam fråga som Livs fackklubbar inom Lantmännen behöver driva tillsammans. Därför är det viktigt att vi får till ett fungerande koncernfack, säger Fredrik Stolt, klubb-ordförande på Unibake i Mantorp.
Arbetet med att bilda koncernfacket är i full gång. I december träffades de förtroendevalda inom Livs för att lägga grunden för koncernfacklig verksamhet.
– Vi har haft ett informellt koncernfack inom Lantmännen och det har vi haft sedan 2002. Man kan säga att det varit tvärfackligt och inte fullt ut demokratiskt. Det vi gör nu är att legalisera det. Det ska bygga på Livs ramavtal för koncernfack.
Det här avtalet gäller bara medlemmar i Livs. Lantmännen har ju andra delar som inte är livsmedelsförädling och dem får Livs koncernfack komma överens med. Det är nästa steg.
Livsmedelsdelen av Lantmännen består av Cerealia (kvarnar) och Unibake. Därtill kommer Reppe i Lidköping som gör vodka men ändå hamnat under energisektorn. Det är det här som gör Lantmännen mer komplicerat, företaget ägnar sig inte bara åt livsmedel utan också åt andra saker som traktorer och grävmaskiner.

Det finns ett koncernfackligt råd som består av 12 ledamöter, två från varje förbund. Fredrik Stolt sitter i det. Förutom Livs är det Unionen, Akademikerna, Ledarna, Handels och IF Metall. Därtill kommer två förbund till Kommunal och GS, men de har inte haft några representanter.
En grupp har bildats som ska besluta om en förhandlingsframställan den 20-21 februari.