Veckorna före jul handknyts flera ton prinskorv på Lunda-chark AB. Men i serveringsluckan ut mot gatan och i serveringen intill är korven ”LunnaMelle” storsäljaren nummer ett. 

Redan kvart i fem på morgnarna väntar de första kunderna på att Susanne ”Sussi” Nilsson ska öppna luckan. 

– Jag börjar försteka korvar halv fem på morgonen. Tio, kvart i fem står de första kunderna här ute och väntar på att jag ska öppna, säger Sussi Nilsson. 

Klockan är tio på förmiddagen och en strid ström av lastbilar och andra arbetsfordon stannar till på gatan utanför Lundachark i utkanten av Lund. Försäljningen i företagets lucka har ökat med runt 30 procent under pandemin. 

Folk köper mestadels företagets populära korv ”LunnaMelle”, en eller två med mos eller bröd. En och annan vill ha en ”LunnaMelle” i handen, vilket är det traditionella sättet att köpa korven på. Några avnjuter korven i serveringen medan andra tar med den ut till bilen. 

– Det är kontakten med kunderna som är det bästa med jobbet. Jag trivs jättebra med försäljningen. Annars hade jag ju inte jobbat här i 15 år, säger Sussi med ett skratt. 

I lokalerna intill luckan och serveringen arbetar fyra anställda med att producera Lundacharks tolv produkter. Så här i december är det prinskorv i massor, men också mycket julkorv och leverkorv som ska fram. Korvarna handknyts. Det ger produktionen en hantverksmässig karaktär, vilket är något som företaget gärna framhåller i sin marknadsföring. 

– Vi har jättemånga stammisar. Vissa kommer nästan varje dag. Det finns också de som kommer två gånger om dagen, berättar hon.

”LunnaMelle” är den korv som företaget är mest känt för. Den har en grovmald konsistens och är ganska hårt rökt med en kryddning som domineras av kryddpeppar. Receptet är hemligt. Sussi serverar ”LunnaMellen” mestadels tillsammans med mos, bröd eller potatisgratäng. Men det finns de som vill ha den i en bit papper.

Sussi gillar att börja jobba tidigt på morgonen och sluta tidigt på eftermiddagen. Då har hon resten av dag-
en ledig, bland annat för hundpromenader. 

Hon har varit fackligt ansluten ända sedan hon började jobba efter skolan. 

– Du ska gå med i facket, sa mina föräldrar som var med i Kommunal. Det ger en trygghet, säger Sussi och skyn-
dar tillbaka till försäljningen. 

Magnus Bengtsson är delägare och vd på Lundachark. 

– I stort sett klarar vi oss med våra ordinarie inför julen. Vi tar bara in en och en halv tjänst extra för packning och utkörning, säger han.

Han delar sin tid på kontoret med att jobba i produktionen. 

– Här jobbar man med allt. Tre stycken handknyter korv, men de jobbar också med allt annat. Man följer produkten hela vägen. På så vis får man
en känsla för produkten, säger Magnus Bengtsson.