Korvar läggs i för hand på HK Scan

Nr 1/2021

Efter en anmälan till Arbetsmiljöverket om buller och trängsel i korvpaketeringen på HK Scan i Linköping har en av maskinerna tagits bort.
Skyddsombudet Roger Edblom som slog larm för drygt ett år sedan konstaterar att det till slut hänt något.
– Rummet har öppnats upp efter att den ena maskinen rullats ut. Den andra ska också tas bort.
För drygt ett år fick Linköping överta produktionen av Bullens pilsnerkorvar från Kristianstad. Det var en gammal konservburkslinje som flyttades.
Maskinerna som la korvarna i burkarna var väldigt dåliga, missade mängder med korvar och förde ett jäkla oväsen, säger Roger Edblom.
– Det fanns ett maskinljud som inte skulle vara där men som ändå fanns där eftersom maskinerna var så gamla. Många tekniktimmar lades på att finna felet men det blev inte bättre.
En bullermätning gjordes av företagshälsovården den 5 oktober förra året och den visade på röda värden på ett flertal arbetspositioner.

Som lösning på problemet föreslog företaget hörselskydd, vilket Roger Edblom inte kunde acceptera, eftersom mycket forskning visar hur skadligt buller är. Och i Arbetsmiljöverkets föreskrifter står att om det är möjlig ska buller byggas bort och det hade inte gjorts.
Förutom buller, trängsel och stress beskrev han i sin anmälan brister i ergonomi, dåligt fungerande ståplattformar, tunga lyft, trucktrafik med risk för påkörning.
Under de tre första veckorna i oktober förra året förekom, enligt anmälan, 6 skador, 17 tillbud och 10 risk-observationer i korvpacken.

En åtgärd som nu vidtagits är att låta de som jobbar vid bandet att lägga i korvarna för hand.
– Det är vanligt löpandebandarbete, men ändå bättre än tidigare tycker de, eftersom de nu kan jobba i sin egen takt. Folk vill hellre göra så här än att stå vid maskinerna.

Ett år efter sin 6,6a-anmälan till Arbetsmiljöverket konstaterar Roger Edblom att den haft effekt.
– När man tar in Arbetsmiljöverket får media syn på det och högre chefer, var de nu än sitter, vaknar till. Problemen går inte längre att sopa under mattan, säger han och tillägger:
– De har alltid en massa ursäkter om att det är så mycket att göra, att de som jobbar i tekniken är sjuka och så vidare. Jag säger, gör ert jobb. Det är ni som är chefer och då är det ni som ska driva det här.

• Hur har det gått för dig personligen? Uppfattas du som lite obekväm?
– Det var jag redan. Det är inget nytt under solen.

• Det ingår i din roll som skyddsombud att vara det, menar du?
– Absolut.