Kycklingslakteri hotas med vite

En anställd vid Lagerbergs i Norjeby AB skadade i höstas högra handen i en oskyddad maskin i kyck­lingslakteriet. Arbetsmiljö­verket anmälde olyckan till åklagare, och har nu dess­utom förbjudit användning av slaktlinjens maskiner och kedjetransportörer om inte vissa villkor är upp­fyllda.
Olyckan inträffade några minuter efter sex på morgonen den 21 september. Den anställde hade startat slaktlinjen (kedjetransportören) och skulle kontrollera rengöringen innan linjen användes till produktion. Mannen fastnade då med höger hands överdel, och tumme och fingrar klämdes av.
Eteråt kunde Arbetsmiljöverket konstatera att det saknades avskärmningsskydd eller annan skyddsanordning som hindrar att arbetstagare når eller befinner sig i riskområdet för farliga maskinrörelser.
Det hade heller inte gjorts någon riskbedömning av den så kallade slakt- och plocklinjen, och det saknades skriftliga utbildnings- och hanteringsinstruktioner och bruksanvisning.

Klar koppling
Det finns en klar koppling mellan bristerna i företagets arbets­miljö och olyckan ansåg Arbets­miljöverket och vände sig till åklagare med en begäran om åtalsprövning (Mål & Medel nummer 2/2012).
I ett inspektionsmeddelande beskrev Arbetsmiljöverket bristerna, och man gav också företaget besked om vad som krävdes för att avhjälpa dem.
Sedan dess har Lagerbergs åtgärdat en del, och planerar att vidta ytterligare åtgärder senast 31 augusti.
För att vara säker på att planerna fullföljs har Arbetsmiljöverket nu beslutat förbjuda Lagerbergs att använda maskiner och kedjetransportörer efter 1 september om inte två villkor är uppfyllda:
• Slaktlinjens maskiner och kedjetransportör ska vara försedd med avskärmningsskydd så att farlig maskinrörelse inte kan nås under drift och orsaka olycka.
• Om avskärmningsskydd eller annan anordning kan öppnas eller tas bort utan verktyg under drift ska det vara försett med betryggande förregling som stoppar farlig maskinfunktion och hindrar automatisk återstart när skyddet stängs.

Vite på 100000
Till beslutet är kopplat ett vite om 100000 kronor, vilket betyder att företaget kan dömas att betala det beloppet om man bryter mot Arbetsmiljöverkets förbud.