Återigen kommer LO-samordningen innehålla krav på en låglönesatsning. Det står klart efter att LO:s representantskap den 23 oktober beslutat om gemensamma krav inför nästa års avtalsrörelse.

Livs tillhör de förbund som ställt sig bakom förslaget till LO-samordning.
– Vi tycker att det är bra krav i och med att de innehåller en låglönesatsning på samma sätt som i förra avtalsrörelsen. Det är en modell som gynnar våra medlemmar inte minst kvinnorna, säger Eva Guovelin, Livs ordförande.
Varje gång det drar ihop sig till avtalsrörelse finns förhoppning om att samtliga 14 LO-förbund ska sluta upp bakom gemensamma krav. Det är en styrka. Det gick inför avtalsrörelsen 2017 men inte denna gång då Kommunal och Pappers av olika skäl valt att köra sitt eget race.
Eva Guovelin beklagar att inte alla förbund valt att ställa sig bakom de gemensamma kraven i samordningen.
– Vi blir starka när vi går samman. Livs bidrar till den gemensamma styrkan och vi får också stöd från de andra förbunden. Det är det som är solidaritet.
Hon understryker samtidigt att det inte är ett lätt beslut för något förbund att ställa upp på en samordning som utgår från fler än det egna förbundets medlemmar.

Den insamlingsmodell som låglönesatsningen bygger på, har Livs goda erfarenheter av. Det är samma som tillämpades i förra avtalsrörelsen. Denna gång handlar det om en satsning på de som tjänar mindre än 26 100 kronor i månaden.
– Snittlönen för kvinnorna inom LO-kollektivet är enligt LO:s senaste lönerapport 25 000 kronor, så låglönesatsningen betyder mycket för förbund med många kvinnor. Snittet för alla arbetare ligger på 27 000 kronor.
De gemensamma kraven rymmer även andra viktiga frågor. Ett av kraven handlar om att avsättning till avtalspension ska redovisas på lönespecifikationen för att få stopp på fusket.
– Vi har inte gjort någon grundlig sammanställning av hur stort fusket är inom Livs men vi vet att det förekommer och det är en jätteviktig fråga.
Eva Guovelin välkomnar också kravet på att premier till avtalspensionen ska betalas in under all anställningstid oavsett ålder, vilket både gynnar de som börjar jobba tidigt och de som fortsätter jobba efter 65 års ålder.
Samtidigt är det lång väg kvar innan avtal kan tecknas nästa år. Förutom LO-samordningen så ingår Livs i den samordning som görs inom Facken inom industrin vars avtalsplattform, som även kommer innehålla procentsats och krontal, presenteras den 4 november.
– LO-repets beslut är ett första steg i samordningsprocessen. Nu återstår att komplettera kraven med nivån på löneökningen. Livs förbundsstyrelse och Livs förbundsmöte kommer sedan i november ta ställning till förslagen i sin helhet, säger Eva Guovelin.

Fakta • gemensamma krav

Löneökningar med x procent dock med ett lägsta utrymme om y kronor per månad och heltidsanställd räknat per individ inom avtalsområdet. Brytpunkt 26 100 kronor. Siffersätts 4 nov.
Avtalens lägstalöner höjs med ett värde som motsvarar löneökningarna.
Ersättningarna i avtalen, inklusive lägsta semesterlön, höjs med ett procenttal som motsvarar löneökningarna.
Avsättningen till avtalspension inklusive eventuella kompletterande premier ska redovisas på lönespecifikationerna.
Stärkt skydd mot sexuella trakasserier.
Stärkt arbetsanpassning och rehabilitering.
Villkorsförändringar i avtalsförsäkringar och avtalspension.