Livsmedelsarbetarna ligger på åttonde plats på listan över Sveriges farligaste jobb.

[Ur nummer: 07/2004] Med andra ord är risken att drabbas av allvarliga olycksfall i arbetet eller sjukdom betydligt högre för livsmedelsarbetare än genomsnittet. Toppar listan gör träindustriarbetare, metallarbetare och gruvarbetare. Det är en av många slutsatser i AFA:s årliga rapport om arbetsskador och sjukfrånvaro. AFA ägs av LO, Svenskt Näringsliv och PTK. Till grund för rapporten ligger AFA:s skadestatistik (TFA och AGS), data som samlats in sedan 1988. Parterna publicerar rapporten för att ge ett bra underlag för satsningar på skadeförebyggande arbete inom utsatta områden, något som är nödvändigt om det ska gå att skapa ett friskare arbetsliv.
Redan idag genomför parterna tillsammans med AFA flera omfattande preventions- och arbetsmiljöprojekt.
Årets rapport visar att fallolyckor är vanligast, hot och våld ökar mest och maskinolyckor ger allvarligast konsekvenser.