LO ansluter sig till las-överenskommelsen

Nr 12/2021

LO är på väg att ansluta sig till den las-överenskommelse som förra året slöts mellan PTK, Svenskt Näringsliv och de enskilda LO-förbunden Kommunal och IF Metall.

LO-styrelsens omsvängning motiveras med att LO kommer att få inflytande framöver. Fyra LO-förbund, Byggnads, Handels, Målarna och Transport planerar att ställa sig utanför överenskommelsen, men Livs har inte tagit ställning om detta ännu.

Nu hörs kritiska röster från flera av LO:s förbund som menar att detta inte är gynnsamt för medlemmarna. Kritiken handlar om att man vill ha trygghet i sina pågående anställningar och inte när anställningen är över.

På sikt innebär det att LO blir part i ett huvudavtal som reglerar anställningsskydd och stödet för dem som sägs upp och måste hitta ett nytt jobb. Avtalet reglerar de övergripande relationerna mellan fack och arbetsgivare.

Lagändringarna och avtalet innebär i korthet att arbetsgivarnas makt stärks vid uppsägningar medan arbetstagarna får bättre stöd till att bygga på sin kompetens.I sociala medier är kritiken högljudd, ord som ”jättebesviken” och ”heligt förbannad” förekommer i kommentarerna. 

Motståndarna hävdar att detta är ett jättedåligt avtal som kommer göra det lättare att sparka folk. Man känner sig sviken av LO, som genom att säga ja till den nya las-överenskommelsen inte står upp för sina medlemmar.

Annika Lindecrantz