LO-kongressen behandlade 351 motioner samt ett antal kongressrapporter. 16 av motionerna härstammade från Livs, av dessa bifölls tio av kongressen.

[Ur nummer: 07/2004] Av Livs tio motioner som kongressen biföll härstammade fem från Livs avd 4 Stockholm.
* Två av Stockholmavdelningens motioner som bifölls handlade om hur ekonomiskt fiffel ska bekämpas. En annan av avdelningens motioner som fick kongressens gillande var den som krävde en översyn av nu gällande studiestödsregler så att fler ska beredas möjlighet att studera. Avdelningen fick också gehör för kravet på full kostnadstäckning av den regionala skyddsombudsverksamheten.

* Att alla som arbetar utomlands ska ges möjlighet att bibehålla sitt fackliga medlemskap var en motion från Livs avd 6 Karlstad som fick gehör från LO-kongressen.

* En annan motion som bifölls var den från avd 10 Gävle-Dala som handlade om att tid som förtidspensionär ska räknas som överhoppningsbar tid i a-kassan.

* Livs avd 1 Bohus-Älvsborg fick bifall för motionen som handlade om att regeringen och riksdagen ska skärpa kraven på samordning och samverkan mellan olika statliga myndigheter ifråga om deras regionala insatser till stöd för sysselsättning och tillväxt. Det tar nu LO på sig att verka för.

Några andra av LO-kongressens beslut är:
* Höjda tak i sjukförsäkringen, föräldraförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen är något som LO ska verka för i framtiden. En höjning av a-kassan till 90 procents ersättningsnivå får dock vänta.

* Att tandvårdsförsäkringen likställs med sjukförsäkringen står nu på LO:s dagordning. LO ska också undersöka olika möjligheter till en allmän tandhälsoförsäkring som skyddar mot höga tandvårdskostnader. Det beslöt kongressen trots att LO:s styrelse i sitt utlåtande inte valt att stödja motionerna på detta område.

* Farliga ensamarbeten ska förbjudas. Det är inte acceptabelt att tusentals löntagare upplever en ständig rädsla för att bli utsatta för olyckor, hot och våld på sin arbetsplats. Därför krävde kongressen att ensamarbete ska förbjudas om inte den personliga säkerheten kan garanteras.

* Det är viktigare att ha rätt till heltid än att ha rätt till förkortad arbetstid. Ombuden var överens om att rätten till heltid ska prioriteras. Det ska ske genom lagstiftning. Sex timmars arbetsdag ansågs däremot inte realistiskt inom överskådlig framtid. Men det finns kvar som en målsättning.

* Företagshälsovård ska vara obligatorisk för alla och i första hand ska företagshälsovården arbeta med att förebygga att ohälsa uppstår. Kongressen slog fast att det är oerhört viktigt med obligatorisk hälsovård och att den bör regleras i avtal men att det troligtvis behövs en lag i botten.

* Arbetsskadesjukpenning ska införas så snart som möjligt.

* Bygg ut barnomsorgen också för dem som arbetar på obekväm arbetstid. Det här beslöt LO-kongressen att verka för och att alla kommuner ska erbjuda barnomsorg i någon form.

* Karensdagen måste bort. LO-kongressen slog fast att karensdagen är en orättvisa mellan löntagargrupper och att LO därför ska driva frågan att ta bort karensdagen som en av de prioriterade förbättringarna i socialförsäkringarna.

* Folkomröstning om EU:s nya grundlag är inget som LO kommer att driva. Med stor majoritet avslog ombuden en motion från Transport som krävde en sådan folkomröstning.

* Rapporterna Fackliga strategier för bättre byten samt Riktlinjer för fackligt internationellt arbete klubbades igenom efter vissa ändringar som föreslagits efter utskottsarbetena. (Att dela in kongressen i tio utskott var ett nytt inslag i årets kongress.) Andra rapporter som antogs var LO:s organisationsplan 2004. Kongressen antog också rapporterna Medlem 2010 samt Mer än bara öppna gränser.

* Det är fel att arbetsgivare kan sparka fackligt aktiva och sedan vägra att ta tillbaka dem även om Arbetsdomstolen konstaterar att uppsägningen är olaglig. LO ska verka för att det inte ska vara möjligt att komma undan med skadestånd.