För att hitta tekniker att anställa har Spendrups ett samarbete med gymnasiet i Ludvika och är också med i teknikcollege där bryggeriet tar emot elever som i sin utbildning har sommarjobbsgaranti.
– Vi besöker också skolorna och berättar om vilka jobbmöjligheter vi har, säger Karin Eriksson, ansvarig för rekrytering på Spendrups.
Det är framförallt tekniker med elkompetens som är svårt att hitta. I ett högteknologiskt bryggeri är det ett stort antal personer som jobbar med tekniskt underhåll. Totalt är det 65 personer och bara två av dessa är kvinnor.
– Det beror på att få tjejer söker dessa yrkesprogram. När vi senast besökte el-programmet på en gymnasieskola i Ludvika såg vi att det bara var en tjej som gick det, förklarar Karin Eriksson.
Av bryggeriets 472 operatörer är 25 procent kvinnor. Alltså, betydligt bättre fördelning, men det är då inte frågan om ett tekniskt jobb i den meningen att det krävs att man gått elprogrammet eller något annat tekniskt yrkesprogram.
Jimmy Nylander, drifts- och underhållschef, säger att man försöker göra operatörsjobbet så enkelt som möjligt. Man ska kunna hantera en dator men därefter ska det räcka att trycka på en start- och stoppknapp. Målet är att minimera de oplanerade driftstoppen. Verksamheten går dygnet runt och hastighet och volymer är extremt höga.
Svårigheten med att få tag på tekniker har gjort att bryggeriet ordnat en egen utbildning i samarbete med gymnasiet i Ludvika.
– Vi kör just nu ellära med sju-åtta tekniker som är mekaniker i grunden. De går en anpassad vuxenutbildning. De går den på arbetstid och får alltså betalt medan de går den, säger Jimmy Nylander.
Utbildningen är inte öppen för alla anställda utan bara för dem som har behov av den i sin roll som tekniker.

Ett problem som bryggeriet brottas med är att lönerna inom bryggeri är lägre än på till exempel ABB i Ludvika som är den närmsta konkurrenten om tekniskt utbildad arbetskraft.
– Ja, så är det, men då får vi istället jobba med trivsel och värdegrund. Arbetet utförs dygnet runt och det gör att det kan vara svårt att kombinera med familj och barn och då försöker vi underlätta så mycket vi kan, säger Jimmy Nylander.
Spendrups försöker uppmuntra mjuka värden och Jimmy Nylander talar om att det ska vara positiva saker som händer under pauser och utanför jobbet.
– Vi har friskvårdsbidrag på 2 000 kronor om året. Vi har två gym och vi kan erbjuda träning med personlig tränare.
För det är inte bara tekniskt utbildad personal som det kan vara svårt att få tag på utan även expeditions- och lagerarbetare.
Goran Pavic, driftchef, berättar att man har ett speciellt skiftkörkort som alla inte bara får utan måste ta del av. Där får man lära sig hur man äter och sover bäst för att klara bytena mellan olika arbetstider. Det kan vara kämpigt att går från natt till morgon och eftermiddag.
På logistiken jobbar 150 personer med truckkörning och manuellt plock. Det handlar om godsmottagning och plock som är ett manuellt arbete.
Trots att bryggeriet tagit ett stort steg upp i teknologitrappan finns det manuella plockarbetet kvar.
– Ja, så är det. Men det är ändå positivt att vi har det i egen regi. Alla som jobbar inom Spendrups är anställda av Spendrups.

På grund av e-handelns utveckling ökar dessa manuella jobb. Det handlar om specifika kundorderplock. Restauranger kan göra beställningar som är svåra att automatisera eftersom det är frågan om så många olika artiklar och mängden är så liten.
Kunderna vill inte längre hålla egna lager utan beställer dag för dag. Det är en service som Spendrups vill erbjuda. Det ska inte ta längre tid än 24 timmar mellan order och leverans.
Tidigare ställdes krav på truckkort för att få lagerjobb på Spendrups men nu erbjuder man den som är intresserad en utbildning. Det görs i egen regi. Tre egna utbildare finns och utbildningen innehåller både praktik, teori och uppkörning.