Allt sedan 1980-talet har löneandelen fallit i de allra flesta avancerade ekonomier och utvecklingsländer. Denna utveckling har gått hand i hand med ökade inkomstskillnader som enligt jämlikhetsforskningen lett till en mängd problem som ökad sjuklighet och mer stress hos de grupper som blivit akterseglade.
LO-ekonomerna har kommit med en rapport som diskuterar möjligheterna för ett alternativ som kallas ”Löneledd tillväxt”.
Det är en tillväxtstrategi som bygger på att höja löneandelen och på så sätt stimulera efterfrågan i ekonomin, men även produktiviteten, och därmed öka tillväxten.
Svagheten med den är att den måste genomföras av en stor ekonomi, för annars uppstår en Svarte Petter-situation där andra länder får en konkurrensfördel genom att hålla nere lönerna. Företag i låglöneländer kan helt enkelt sälja sina prylar och tjänster billigare.
Men det senare är också katalysatorn i den löneledda tillväxten. Med högre lönenivåer tvingas företagen till nytänkande, rationaliseringar och ny teknik, allt gott kan tyckas, förutom att det kräver att en stor aktör går först, t ex EU eller USA. Enligt LO-ekonomerna är det inte ett sannolikt scenario, för i vassen lurar Kina och andra diktaturer som pressar ner lönerna med antifackligt våld.