En anställd som stjäl från sin arbetsgivare riskerar att bli avskedad. Frågan är dock vad som räknas som stöld. Här brister ofta företagen att informera sina anställda.

[Ur nummer: 10/2004] Reglerna för vad som räknas som stöld är oftast oerhört bristfälliga och luddiga. Det är på många arbetsplatser oklart vad man får och inte får. Oftast är det outtalat vad som är tillåtet.
– De anställda handlar efter gammal hävd. Det alla gör kan inte vara fel att själv göra. Oftast handlar det om vad man får eller inte får konsumera på arbetsplatsen. Att ta med sig varor hem är oftast inte tillåtet men är inte alltid så tydligt uttalat, säger Gerald Lindberg, Livs tredje ordförande och förhandlingsansvarig.
Han konstaterar samtidigt att det är ett mycket hårt straff som drabbar den anställde.
Att en arbetsgivare måste ha mycket på fötterna om han väljer att avskeda någon.
– Det är oerhört grymt att avskeda någon bara för att statuera exempel. Den som drabbas förlorar inte bara jobbet. Den blir också avstängd från a-kassan i 60 dagar.
För att inte tala om hur svårt det kan vara att få fotfäste på arbetsmarknaden igen efter en sådan händelse. Själv blev han väldigt upprörd den gången då en chaufför höll på att mista jobbet för en Coca-Cola-burk.
Det var en varm dag våren 1996. Chauffören skulle leverera varor till en butik. I kylen inne på lagret tog han en Cola. En av de anställda såg honom.
Ute i butiken så blev han anklagad för stöld. Han förklarade då att han hade haft för avsikt att betala sin dricka. Anledningen till att han tagit den i lagret var att han ville ha en som var riktigt kall.
– Kunden har stort inflytande. När det här kom till platschefens kännedom ville han avskeda chauffören. Att han hade 23 års prickfri anställning spelade ingen roll, berättar Gerald Lindberg.
Han blir fortfarande upprörd när han tänker tillbaka på de lokala och centrala förhandlingarna.
– Det var oerhört tuffa tag. Platschefen var totalt okänslig. Chauffören skulle avskedas punkt slut.
Gerald gav sig dock inte utan började förbereda en stämning av arbetsgivaren till Arbetsdomstolen. Stöld är allvarligt men i det här fallet fanns inga bevis för att chauffören skulle ha haft för avsikt att stjäla Cola-burken.
– Platschefen vägrade fortfarande att ändra ståndpunkt. Då ingrep företagets centrala ledning. Det ledde till att chauffören fick tillbaka jobbet. Han fick till och med fortsätta jobba inom samma distrikt.
Gerald Lindberg tycker att det inte var mer än rättvist. Tyvärr är det dock inte så ofta som den här typen av ärenden får ett lyckligt slut.