Under fyra dagar i början av mars besöker Livs medlemsrekryterare, Fredrik Berg och David Amundsson, både stora och små arbetsplatser på Gotland. Det är innan coronakrisen vänt upp och ner på allas trygghet.

Mål & Medel följer med en dag när de är på Gotlands Slagteri i Visby som är en relativt stor arbetsplats med egen klubb. Det är Andreas Gudinge, den tidigare klubbordföranden, som tar emot och han säger att han ska dra ner på sitt fackliga engagemang.
– I framtiden ska jag inte ha några uppdrag, men under överlämnandet ska jag hjälpa till.
På Livs klubbexpedition väntar den nye ordföranden Stefan Ekstrand som är glad över besöket från Fredrik och David som är två av åtta förtroendevalda som frigjorts från produktionen för att under större delen av året fokusera på att höja organisationsgraden. Projektet kallas Medlemsnära och aktivisterna kallas Team 8.
Stefan Ekstrand började jobba på slakteriet 1998, det var under Scan-tiden, och han har varit vice ordförande och jämställdhetsansvarig. Tidigare jobbade han i styckningen och i slakten. Nu jobbar han med att klassa kött, vilket är mindre stressigt och sparar kroppen.
– När jag fyllde 40 år började jag se annorlunda på saker, ville engagera mig. Vi behöver fler fackligt aktiva. Vi behöver sprida på uppdragen. Det är också bra att medlemmarna ser att Livs är något större än vår lokala klubb, säger han.

I ett pausrum i nötslakten sitter två arbetare, varav den ena redan är medlem och den andra är visstidsanställd men bara under en månad. David och Fredrik frågar vad de tycker och tänker om facket och berättar om försäkringar och om avtalsförhandlingarna som kommer att gå in i ett skarpt läge.
– Sista mars löper avtalet ut, förklarar de, och den fackliga styrkan i förhandlingarna bygger på förmågan att ta ut medlemmar i strejk, det vill säga stänga ner produktionen och tillfoga motparten ekonomisk skada.
En gemensam strategi för hur det ska gå till har Livs tagit fram tillsammans med de övriga LO-förbunden och Facken inom industrin. Det är så facket blir starkt. Man enas om vilka frågor man ska driva tillsammans.
– Det är många maktfrågor i denna avtalsrörelse. Vem ska bestämma över den överenskomna löneökningen? Arbetsgivarna kräver att de ska få göra det men Livs motsätter sig det och kräver en individ-
garanti, så att ingen medlem går miste om reallöneökning.
Andra frågor som avgörs i avtalsrörelsen är ob:et. Vem ska bestämma över det? Arbetsgivarna vill förhandla individuellt med var och en som är beredd att tjäna en extra slant genom att ”ställa upp”.
Och avtalets arbetstidsförkortning på 47,5 timme som är en extra ledig vecka som förbundet förhandlat fram. Vem ska bestämma över den? Och så är det naturligtvis nivån på löneökningen.
Det går lite trögt i argumentationen. Det är svårt att övertyga den som inte är med och svårt att få den som är med att bli engagerad, men det här är före coronakrisen.

Några veckor senare kommer situationen att förändras och vid Mål & Medels pressläggning har avtalsförhandlingarna skjutits upp. Den 20 mars beslutar parterna att det inte längre går att genomföra en avtalsrörelse, eftersom Sverige och övriga länder i Europa och världen befinner sig i en akut kris med ekonomisk depression och massarbetslöshet som hotar.

Så snabbt kan situationen förändras. Men resonemangen i pausrummet är ändå intressanta. Den som är tillfälligt anställd tycker inte att det är angeläget att gå med i facket i den situation som han befinner sig i. Han vet ju inte om han kommer att jobba kvar på slakteriet.
Och den andre arbetaren – som är medlem – menar att fackavgiften är för hög.
– Jämför man med Ledarna och Unionen så är Livs avgift mycket högre. Unionen har 300 kr och vi har 660 kr. Då blir det svårt att värva nya medlemmar, säger han.
– Det beror på vad vi får för avgiften, invänder David och börjar att berätta om vad pengarna går till, bland annat a-kassa och inkomstförsäkring.
– Det är ändå svårt för den som är 22 år att förstå det, säger medlemmen.
Därefter måste den nya och tidigare ordföranden, Stefan Ekstrand och Andreas Gudinge, iväg på en lokal förhandling med arbetsgivaren. Under tiden ska David och Fredrik hålla en facklig introduktion för elever som går en livsmedelsutbildning som Lernia organiserar på slakteriet.
I möteslokalen är det ett tiotal personer i olika åldrar och David har laddat upp med röda magnetskyltar med olika begrepp från arbetslivet som han ska sätta upp på tavlan.
– Jag ska köra en liten lek med er. Vad är lag och vad är avtal? Extra pengar? Ja, det är avtal. Helt rätt.
Och så sätter han upp mangnetskylten till höger på tavlan. Där är det avtal och till vänster är det lag. Emellan är det både lag och avtal som reglerar. Där står semester, arbetsmiljö, anställningsskydd och arbetstid.
– Vad sitter säkrast, lag eller avtal? frågar David.
– Lag, svarar en av eleverna. För lag är lag. Det måste sitta säkrast.
– Det kan man tro, säger David, men lagar kan ändras med växlande riksdagsmajoritet. Därför är avtal bättre. Det bestämmer vi själva över om vi har tillräckligt med styrka och det får vi om vi kan organisera, säg 90 procent på arbetsplatserna. Då är det vad vi kommit överens om i avtalet som gäller och det sitter säkrare.
Pedagogiken fungerar och entusiasmen är påtaglig. Fredrik och David är kvar på Gotland två dagar till, gör många fler arbetsplatsbesök. På fredagen ringer jag dem för att höra hur det har gått.
– Bra, säger de. Med 13 nya medlemmar lämnar vi Gotland och det kommer med all säkerhet att vara fler som går med på egen hand. Dessutom har vi utfört en hel del medlemsvård och klubbutveckling.

På onsdagen åkte de till Gotlandssnus i Roma. Inför besöket hade klubben delat upp de anställda i tre grupper med sex personer i varje, både medlemmar och icke-medlemmar. De träffade en grupp i taget och kunde under 30 minuter berätta om vad facket är och gör.
– Det gick jättebra, säger de. För medlemmarna blir det avtalsinformation och icke-medlemmarna en facklig introduktion.
Därefter åkte de till Foodmark i Klintehamn som också har klubb och på torsdagen besökte de klubblösa företag bland annat pannkakstillverkaren Gotlandsägg.

Fakta • Inkomstförsäkring

* Ersättningstaket i en vanlig a-kassa motsvarar 80 procent av den tidigare inkomsten upp till 25 025 kronor. Under pågående coronakris höjs taket.
* Livs inkomstförsäkring ger skydd på inkomster upp till 80 procent utan övre gräns och som längst i 200 dagar.