Det har gått 80 år sedan det spanska inbördeskriget tog slut och fascisterna tog makten och upprättade en 40 år lång diktatur i Spanien.
För att minnas den svenska hjälpen till den demokratiska sidan som kämpade mot de militära kuppmakarna i ett tre år långt inbördeskrig har Arbetarrörelsens Kulturhistoriska Sällskap satt upp ett minnesmärke på Västmannagatan 1 i Stockholm, alldeles intill LO-borgen.
Minnesmärket invigdes den 15 augusti med sång, musik och tal av bland annat Per Olof Sjöö, ordförande i GS-facket, som äger fastigheten.
– Vi ska använda oss av och dra lärdom av denna hjälpinsats. Det finns paralleller mellan 1930-talet och vår situation idag. Den stora skillnaden är att man då inte visste vad som hände när auktoritära krafter tog makten, men det gör vi idag, sa Per Olof Sjöö.

Det var i Typografförbundets hus som den Svenska hjälpkommittén för Spanien hade sina lokaler under tio års tid. I solidaritetsarbetet var de fackliga organisationerna den samlande kraften. Först tog Mussolini makten i Italien. Sedan kom Hitler i Tyskland och till slut var det Spaniens tur 1936 med Franco.
Svenska Hjälpkommittén för Spanien under ledning av den socialdemokratiska riksdagsmannen Georg Branting bildades den 9 oktober 1936 och växte snabbt till en folkrörelse med 431 lokala Spanienkommittéer. Det är fortfarande den största solidaritetsrörelse som organiserats i Sverige.

Även Mål & Medel skrev om Spanienhjälpen. I marsnumret 1938 pryds omslaget med en bild på milistrupperna (republikanska sidan) på marsch i Madrid. Det står att hjälpen till Spanien kommer fram. Från Paris, där samordningen fanns, hade det enligt notisen avgått transporter med livsmedel, två ambulanser, sjukvårdsmaterial, cigaretter, såpa och 80 000 paket till barnen i Barcelona.