Norrmejerier har
startat en egen utbildning
– Många börjar på Norrmejerier som sommarjobbare och fortsätter i nya roller med utbildning internt. I framtiden är det viktigt att vi får medarbetare som har en bred teoretisk och praktisk grund, säger Johan Wennerholm, platschef på Norrmejerier i Umeå.
Norrmejerier har därför startat en egen utbildning, Norrmejerier Akademin, som bland annat omfattar ett introduktionsprogram för nyanställda, utbildning av ledare och ett internt mejeriprogram.
En ny omgång av mejeriprogrammet startade under våren 2017.
– Tio personer gick Akademin, som består av fem teoretiska och praktiska moduler och genomförs på Norrmejeriers olika arbetsställen och hos leverantörerna. 2018 kommer det bland annat att handla om att öka produktiviteten genom att öka kompetensen, säger Johan Wennerholm.
Egna medarbetare erbjuds också att leda eller delta i olika utvecklingsprojekt. Den nya ostförädlingen är exempel på det.

Lisa Johansson som vikarierar som arbetsledare i ostförädlingen har gått internutbildningen på betald arbetstid. Utbildningen är fem veckor utspridda över ett år och hon tycker att det har varit roligt och lärorikt. Hon har bland annat fått besöka de olika anläggningarna och lära sig processtekniken. Hon började som maskinoperatör och har jobbat som samordnare. Fortfarande är hon med i Livs, men om allt går bra och hon fortsätter som arbetsledare byter hon till ett tjänstemannafackförbund.
Norrmejerier och Dragonskolan i Umeå har startat ett samarbete om en gymnasial lärlingsutbildning mot mejeriindustrin, men det är fortfarande nytt.
I Odense i Danmark finns Kold College som har en utbildning på 1,5 år till mejeritekniker och dit skickar Norrmejerier medarbetare och betalar lön, resor och utbildning för en medarbetare i taget.
I Sverige finns ingen mejeriteknisk utbildning och i Norrland saknas gymnasieprogram för livsmedelsteknik.