Norrmejerier investerar närmare 40 miljoner på halloumialternativ

Nr 1/2020

Norrmejerier bygger om det gamla lagret i Umeåmejeriet till en ysteri- och förädlingsanläggning som ska producera Icas svenska alternativ till halloumi. Det är en investering på närmare 40 miljoner kronor.
När den nya anläggningen är fullt utbyggd kommer den ha en kapacitet upp mot 2 000 ton ost, vilket skulle motsvara ungefär hälften av importen av halloumi till Sverige under 2018.
Det blir EMV-produktion med mjölk från norrländska gårdar. Ica kommer att äga varumärket.
– Vad osten döps till vet jag inte. Det bestämmer Ica, men den kommer inte att kallas för halloumi eftersom det är ett registrerat varumärke för ost som tillverkas på Cypern. Dessutom kommer vår ost att göras med hundra procent komjölk, förklarar Kristina Stiernspetz, kommunikationschef på Norrmejerier.
Hon vet heller inte om Ica kommer att ange på förpackningen att osten tillverkas av Norrmejerier vid mejeriet i Umeå.
– Det kommer i varje fall att finnas ett nummer för vilket mejeri som gör osten, säger hon.

För mejeriarbetarna i Umeå kommer det att bli nya arbetsuppgifter, men om det också blir nya arbetstillfällen är för tidigt att säga.
– Det får vi se i höst när produktionen kör igång. Det kommer att kräva 12-14 personer som arbetar tvåskift.
Halloumin är idag en storsäljare och har blivit ett självklart inslag på många grillfester och familjemiddagar.
I ett pressmeddelande säger Anders Svensson, vd för Ica Sverige, att man vill ta upp konkurrensen med de cypriotiska ostarna.
– Vi har letat efter en större aktör att samarbeta med så att vi kan få volymer och bra pris. Det har känts viktigt för oss att kunna erbjuda ett alternativ som inte bara smakar gott, utan också känns bra i magen ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Anders Svensson.
Redan i somras fanns ett svenskt alternativ till halloumi beställningsbar från 1 200 Icabutiker runt om i landet, men då var den gjord av Dalsspira med mjölk från gårdar i Bohuslän och Dalsland.