Alla som är mellan 25 och 45 år och som tackat nej till att teckna Folksams sjuk- och
efterlevandeförsäkring, erbjuds nu försäkringen på nytt utan att behöva göra en hälsodeklaration.
I mitten av februari kommer erbjudandet att teckna försäkringen utan hälsodeklaration att skickas ut brevledes till alla medlemmar i Livs som tidigare tackat nej och som är födda mellan 1973 och 1994 och blivit medlem före kongressen 2017.
– Från början skulle erbjudandet endast gälla de mellan 30 och 40 år. Vi har nu gjort en överenskommelse med Folksam som möjliggör att vi kan nå ut till en bredare grupp, säger Jörgen Nyberg, förbundsombudsman och försäkringsansvarig.
Bakgrunden är ett beslut som Livs kongress fattade 2017 som innebar att förbundet skulle påverka Folksam att sjuk- och efterlevandeförsäkringen skulle erbjudas alla medlemmar ytterligare en gång utan krav på hälsodeklaration. Det var Livsklubben på Cloetta som motionerade om detta och som fick både kongress och förbundsstyrelse med på tåget.
Sjuk- och efterlevandeförsäkringen är en tilläggsförsäkring som inte ingår i LO-paketet. Istället får alla nya medlemmar i Livs ett reservationserbjudande som innebär att de aktivt måste tacka nej till försäkringen om de inte vill ha den. Livsklubben på Cloetta, som skrev kongressmotionen, ville att alla skulle få en andra chans då många av deras medlemmar av olika anledningar tackat nej och sedan ställts utan ersättning.

• Vad omfattar försäkringen?
– Den innehåller en diagnosförsäkring om du drabbas av en svår sjukdom, ett försäkringsskydd om du blir långtidssjuk och en form av livförsäkring, säger han och tillägger:
– Jag tycker att det är en försäkring som ger våra medlemmar ett bra skydd, men vår uppgift är inte att tvinga på någon detta. Det är ett beslut man själv måste fatta. Den som vill veta mer uppmanar jag att kontakta Folksam.

• Vad kostar den att teckna?
– Just nu kostar den 66 kronor i månaden. Det finns också en möjlighet till medförsäkring, men det måste man kontakta Folksam om.
Jörgen Nyberg har den senaste tiden varit runt i förbundets samtliga regioner och tillsammans med Folksam informerat försäkringsansvariga och klubbar om så väl avtalsförsäkringar som erbjudandet att
teckna tilläggsförsäkringen.
– Det är för att förtroendevalda ska kunna svara på de frågor som dyker upp. Men de är inga experter så det är alltid bra att kontakta Folksam om man undrar över något.
Jörgen Nyberg berättar att Livs var bland de första förbunden när man 2007 gjorde en överenskommelse med Folksam om en sjuk- och efterlevandeförsäkring.
Därefter har de andra LO-förbunden följt efter. Anslutningsgraden till försäkringen ligger idag för Livs del på 46 procent. Den utbetalda ersättningen låg 2017 på drygt 15,8 miljoner kronor.
– Det innebär att det betalats ut mer pengar från denna försäkring än från hemförsäkringen.

• Hur många medlemmar är det som tidigare tackat nej som nu får detta riktade erbjudande?
– Det är cirka 2 600 medlemmar.

• Vad händer om en medlem som tidigare tackat nej och nu får erbjudandet och åter tackar nej men ångrar sig?
– Det går att ångra sig fram till sista mars utan att behöva göra en ny hälsodeklaration för de som fått erbjudandet nu i februari. Det är också viktigt att komma ihåg att medlemmar som tackat nej tidigare som inte tillhör denna åldersgrupp kan teckna denna försäkring men måste då göra en hälsodeklaration.

Folksams sjuk- och efterlevandeförsäkring för Livs medlemmar:

* Dödsfallsförsäkring 250 000 kronor

* Sjukförsäkring/Arbetsoförmåga. Dag 91 kostnadsersättning. Från dag 91 0ch max 18 månader 1 400 kronor i månaden.

* Diagnoskapital. För utvalda diagnoser utbetalas ett engångsbelopp på 50 000 kronor