Nya packmaskiner leder till varsel

Nr 4/2019

I april inleder Livsklubben på Lantmännen Unibake (Korvbrödsbagarn) i Örebro förhandlingar om övertalighet på grund av en investering i nya packmaskiner.
Enligt företaget kommer ett 20-tal tjänster att påverkas av investeringen som syftar till bättre arbetsmiljö och mer effektiv produktion. På bageriet, som är 18 000 kvadratmeter stort, arbetar idag 200 personer.
– Vi har haft problem med den manuella sorteringen i korvbrödspaketeringen länge, säger Stefan Pettersson, Livs klubbordförande på Korvbrödsbagarn.
Det är dessa manuella jobb som kommer att försvinna och ersättas med maskiner som sorterar bröden automatiskt. När bröden har sorterats kommer de att åka in i påsen. Också dessa maskiner är nya. Installationen av maskinerna kommer att göras i höst och i början av nästa år drar den nya packlinjen igång.
– Vi får se hur många som blir uppsagda i slutänden, men det kommer att bli övertalighet, säger Stefan Pettersson.

De anställda på bageriet informerades om planerna i början av mars.
– Moderniseringen kommer att bidra till en bättre arbetsmiljö och en ökad konkurrenskraft i vår bageriverksamhet i Örebro, säger Jonas Lindell, vd på Lantmännen Unibake i Sverige i ett pressmeddelande.
Lantmännen Unibake är en av Europas största bagerikoncerner med fryst och färskbakat som specialitet. Koncernen har 35 bagerier runt om i världen med huvudkontor i Köpenhamn. Produktionen i Sverige är koncentrerad till tre bagerier lokaliserade i Huddinge, Mantorp och Örebro.