Det var jobbigt när uppsägningarna var ett faktum. Men nu har de fått annat att tänka på. Petra Nilsson, Cina Karlsson och Sofia Johnsson funderar som bäst på vad de vill göra med sina liv. Stor hjälp har de av det nya omställningsstödet.

[Ur nummer: 11/2004] De tre kvinnorna sitter bänkade i ett av kontorsutrymmena på Semper i Laholm. Det har hunnit gå drygt två veckor sedan de fick sina uppsägningsbesked. Ungefär samtidigt fick de erbjudande om så kallat omställningsstöd från Trygghetsfonden, TSL. Det nappade de på direkt. Det gjorde samtliga 23 livsmedelsarbetare som  sagts upp, utöver dessa fick två avtalspension.
Fyra gånger till ska Petra Nilsson, 27 år, Cina Karlsson, 24 år, och Sofia Johnsson, 27 år, träffa en konsult från Arbetslivstjänster. Ytterligare två arbetskamrater ingår i gruppen.
Sammanlagt håller Arbetslivstjänster i tre grupper på arbetsplatsen. Samtliga deltagare har gjort en kartläggning som bestått av djupintervju och intresseinventering. Därefter har var och ens kompetens kartlagts för att kunna bedöma hur de står sig i förhållande till arbetsmarknadens krav. Detta har sedan resulterat i en handlingsplan.
Därefter har de fått välja mellan två olika block: nytt jobb och ny start.
Nytt jobb riktar sig till personer som avser att söka nytt arbete och har rätt kompetens i relation till sitt yrkesval. Till stöd får personen en coach som håller kontakt via personliga möten, telefon och e-post.
Ny start är till för personer som är osäkra på sin yrkesinriktning eller kan tänka sig att studera. Innehållet anpassas individuellt och kan innehålla yrkesvalstest, personlighetsprofil samt omvärldsorientering.

”Inte vad jag trodde”
Petra Nilsson, Cina Karlsson och Sofia Johnsson har valt inriktningen ny start. Den här förmiddagen när jag besöker dem håller de som bäst på att gå igenom ett personlighetstest som består av 88 frågor. Tanken är att testet ska bidra till självreflektion och hjälpa dem att ta reda på vad de är bra på och vad för yrke som passar just dem.
– Det här med omställningsstöd tycker jag fungerat bra men det är inte alls vad jag trodde att det skulle vara, säger Cina Karlsson.
De andra instämmer. Att det skulle handla om att lära känna sig själv var de inte alls beredda på. Att det är något bra är de dock överens om.
Sedan de blev varslade jobbar de inte längre i produktionen. Under uppsägningstiden som varierar mellan två till sex månader har de alla fått andra sysslor. De är dessutom helt arbetsbefriade när de deltar i omställningsstödet, går till arbetsförmedlingen, praktiserar eller liknande.
Det är inte direkt någon ljus arbetsmarknad som väntar på dem utanför fabriksporten. På Arbetsförmedlingen i Laholm finns det endast nio lediga jobb i kommunen att söka. Det är med andra ord tufft att förlora jobbet i dessa tider.
– Jag har bara jobbat i fyra år så jag visste att jag låg i riskzonen att bli uppsagd. På sätt och vis är det skönt att det blev så. Jag har haft planer på att börja plugga men man drar sig för det när man har ett fast jobb, säger Cina Karlsson.
Hon väntar sitt första barn. Hon konstaterar att det ger henne ytterligare lite tid att tänka över sina framtidsplaner. Samma gäller för Petra Nilsson. Sofia Johnsson har redan två småbarn. Så de tre har mycket mer att prata om än framtida jobb. Så är de också kompisar både på jobbet och på fritiden. Att de har kul ihop märks lång väg. Den här förmiddagen blir det många tillfällen till skratt. Inte minst när de går igenom personlighetstestet.
Cina Karlsson har genom testet fått veta att hon passar till att undervisa. Det tycker hon låter bra för det stämmer med de planer hon haft länge.
– Jag har alltid velat bli förskollärare men det har bara inte blivit av. Genom testet vi gjorde har jag fått bekräftelse på att jag är inne på rätt spår. Att jag har de egenskaper som behövs för den bana som jag vill slå in på.

Har inte tänkt sig vårdyrke
Hon har också fått höra att hon passar för vårdyrken, men det är hon inte lika förtjust i. Hon har inte alls tänkt sig att jobba inom den branschen.
Det drömmer däremot Sofia Johnsson om. Hon vill bli barnmorska. Egentligen hade hon dock velat fortsätta på Semper. Hon trivdes bra. Hon hade jobbat här i sju år och var övertygad om att hon skulle få fortsätta. Men någon med specialkompetens som hade kortare anställningstid gick före.
– Jag är fortfarande arg över detta. Men hur det än är så känns det vi gör nu ändå som något positivt. Jag får möjlighet att lära känna mig själv. Kanske kommer jag att våga ta steget och börja studera. Men det är inget lätt beslut. Det handlar både om ekonomi och om tid. Mina barn är små, 2 och 4 år gamla, säger Sofia Johnsson.

Studera eller söka jobb?
Petra Nilsson, som jobbat i drygt sex år på Semper, är mer tillfreds med situationen.
– Jag hade inte tänkt bli kvar här i alla fall. Det är inget jag drömt om. Nu får jag en spark att gå vidare. Frågan är bara vad jag ska göra i framtiden, studera eller söka jobb, säger hon och funderar allvarligt på att, liksom Cina Karlsson, utbilda sig till förskollärare.
 – Om inte jag haft denna möjlighet till eftertanke så skulle jag enbart satsat på att söka nytt jobb. Nu har jag fått hjälp att tänka i andra banor och möjlighet att lära känna mig själv. Jag uppskattar att jag har fått möjlighet att i lugn och ro tänka över vad jag vill göra i framtiden, säger Petra Nilsson.