Sommaren 2015 räknar Findus med att odlingen av de första jätteräkorna är igång vid anläggningen i Bjuv. Bygglov för odlingen ska lämnas in före jul.  Samarbetspartnern Vegafish ska sköta räkodlingen.

– Vi på Findus kommer att frysa in och sälja räkorna. I början är volymerna små och vi räknar inte med att det blir några nya jobb oss, säger Henrik Nyberg, affärsutvecklare på Findus.
Odlade jätteräkor och tigerräkor har kritiserats av miljörörelsen för att förstöra de kustnära mangroveträsken i Sydostasien. Många svenska företag och restauranger har bojkottat räkorna.

Nu har Vegafish tagit fram ett alternativt odlingssätt som man hävdar är både miljövänligt och klimatsmart. Vegafish är ett svenskt forskningsföretag sprunget ur Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala.
Det är också utanför Uppsala som Vegafish byggt en pilotanläggning. Räkorna odlas med biofloc, som är mikrobiologiska organismer. Ingen förebyggande antibiotika används. Det är helt slutna system som inte har någon påverkan på den yttre miljön. och där man använder spillvärme för uppvärmning av dammarna.
– Vi bidrar med det spillvatten som uppstår när vi kokar pasta och grönsaker, förklarar Henrik Nyberg.

För Vegafish är samarbetet med ett stort företag som Findus väldigt positivt.
– Det gör att vi inte behöver bygga upp egen marknadsföring och försäljning, säger Matilda Olstorpe, vd i Vegafish och mikrobiologisk forskare.
Efterfrågan på miljövänligt odlade jätteräkor är stor i Europa.
Det som avgör om det blir en framgång är den speciella biofloc som Vegafish tagit fram. Den ska både hålla bort oönskade mikroorganismer och fungerar som näring åt räkorna. Av miljöskäl ska man minimera användandet fiskmjölsbaserade produkter.

Ett plus med den landbaserade odlingen är att man slipper genomslaget av den lite fadda dysmaken som de sydostasiatiska ofta har.
– Våra räkor kommer att smaka bättre, säger Matilda Olstorpe.
• Hur många jobb kommer ni att skapa?
– Vi räknar till en början med tre arbetstillfällen i vår odling i Bjuv.
• Vilken bakgrund ska en sökande ha?
– Det är bra om man har erfarenhet av vattenbruk och mikrobiologi. Ett labbkunnande är också bra, men det mesta går att lära sig. Vi har vår pilotanläggning i Uppsala där vi kan lära ut de praktiska kunskaperna.
Matilda Olstorpe säger att det gäller att ha känsla för djuren. Gör man på rätt sätt kan man hålla bort sjukdomar och räkorna växer bättre. Det är därför bioflocen är så avgörande.