Oksana Huz kom till Sverige med fackets hjälp

Nr 4/2022

Oksana Huz och hennes ettåriga dotter har med facklig hjälp lyckats fly till Sverige.

– Människorna är isolerade, mobilnäten är avstängda. Vi försöker hjälpa dem med medicin och mat, men just nu går inte det eftersom vägar är stängda och städerna bombas. Så det bästa sättet att stödja är genom fackliga organisationer och hjälporganisationer.

Oksana Huz, representant för det ukrainska facket för offentliganställda, SEUU, kom till Sverige i början av mars, hon deltog då i Union to Unions direktsända samtal Fred, frihet, solidaritet – ett samtal om Ukraina som sändes på Union to Unions Facebook-kanal den 9 mars.  

Tanken är att Oksana Huz ska vara Union to Unions koordinator i Sverige. 

– Jag ska fortsätta min vistelse med att knyta samarbeten med mina svenska kollegor. Nu ser vi verkligen hur viktig den Globala Union kommittén är, säger hon.

I Ukraina finns fortfarande Oksana Huz man och övrig släkt kvar. Hon fick hjälp att ta sig till Sverige genom Karin Brunzell, internationell sekreterare på Fackförbundet ST, tidigare Statstjänstemannaförbundet. 

– Fackförbund är vana vid att stötta både sina medlemmar och andra. Vi har gjort detta i många år. Vi har utbildat 3 000 personer i Ukraina och de personerna behövs nu, vi ska inte strida med vapen utan genom demonstrationer och nätverk, säger Karin Brunzell.

Union to Union kommer att följa utvecklingen och kontinuerligt uppdatera sin hemsida om den rådande konfliktsituationen. 

  Jag, och många med mig, följer händelserna och situationen för den ukrainska befolkningen samt för våra partner runt om i landet. Europa riskerar att drabbas av det största kriget sedan andra världskriget, säger Maria Nyberg, generalsekreterare på Union to Union.

Karin Brunzell har flera vänner som befinner sig i Ukraina just nu och på frågan hur hon känner inför det, svarar hon:

– Just nu agerar jag på autopilot, som när jag fick ut Oksana och hennes dotter från landet, känslorna får jag ta hand om sen.

I Union to Unions  samtal om situationen i Ukraina deltog ukrainska fackrepresentanter och representanter från de svenska fackförbunden ST och Byggnadsarebetarförbundet. Båda förbunden har djupa samarbeten med ukrainska fackliga kollegor.

– Rysslands invasion av Ukraina upprör en hel värld. Människor dör och tvingas på flykt. Landets framtid är oviss. Fackföreningsrörelsen har en stor roll att spela i det som händer just nu, men också framöver, sa Maria Nyberg i det direktsända samtalet.