Orginalbagarn gör konkurs i tre orter

Nr 10/2018

– Det är fruktansvärt, säger Helena Berglund, klubbordförande på Orginalbagarn i Omne som i september gjorde konkurs.
Helena Berglund har jobbat i 14 år på bageriet som är en mycket viktig arbetsplats i byn. Där jobbar ett 30-tal kollektivare.
– Vi hoppas verkligen att någon annan kommer in och tar över. Nu blir allt osäkert, säger hon.
Till bara för några månader sedan ägdes bageriet i Omne av Polarbröd och tanken var att det skulle fungera som en underleverantör till den tidigare ägaren. Orginalbagarn är Sveriges största EMV-bageri och har förutom i Omne bagerier i Nynäshamn och Växjö. Koncernen är nu försatt i konkurs. Enligt Livs lokalombudsman i region Syd Bengt-Göran Torschen som träffat konkursförvaltaren och medlemmar vid Växjöbageriet kommer rekonstruktionen att ske för varje bageri för sig, de är egna bolag och de har sin egen marknad.
– Det finns gott hopp om att hitta nya ägare. Det finns ju avsättning för produkterna, säger han.

I Växjö arbetar ett 25-tal medlemmar. Dessa kommer liksom de som jobbar vid de två övriga bagerierna att få statlig lönegaranti under 30 dagar. Johan Claesson, lokalombudsman i region Öst, hjälper den nybildade klubben och är positiv:
– Konkursförvaltaren konstaterar ju att det finns avsättning för produkterna och då borde det gå att hitta en ny ägare, säger han.
Vid Nynäsbageriet, som bland annat satsat på att göra D-vitaminberikat bröd åt Coop, jobbar också ett 25-tal medlemmar.