Cerealia lägger ner bageriet i Hägersten

– Nedläggningen av vårt bageri gör visstidsupproret ännu viktigare för oss, säger Åsa Grath, klubbordförande på Cerealia Bread i Hägersten. Vi är alla osäkrade arbetare.

[Ur nummer: 05/2005] Ledningen för bondekooperativa Cerealia har meddelat att de har för avsikt att lägga ner bageriet i Hägersten den 31 december. 250 heltidstjänster omfattas. Det handlar om 310 personer.
I ett pressmeddelande talar företagsledningen om överkapacitet, men säger inget om den tidigare omtalade planen att bygga ett nytt bageri i Södertälje. På samma plats, i Almnäs, håller redan företaget på att uppföra en snabbmatsfabrik.
– Vi ska besluta på ett medlemsmöte hur vi ska agera, säger Åsa Grath. Jag menar att vi ska kämpa för vår rätt till de nya jobben som kommer i Södertälje.
Att lägga ner bageriet i Hägersten vid denna tidpunkt menar hon är en manöver av företagsledningen för att komma undan medlemmarnas återanställningsrätt som löper på nio månader.
Klubben i Hägersten tog i höstas initiativ till ett ”visstidsuppror” när de stod inför en nedskärning i produktionen, ett antal heltidsjobb skulle försvinna och deltidsjobb erbjudas istället.

”Det ska mullra”
– Det är en uppmaning till alla som har osäkra anställningar, alla som jobbar visstid, alla som är förbannade, att börja protestera. Det ska mullra underifrån, säger Åsa Grath.
En som drabbats av ”visstidssjukan” är Janne Edhlund, som jobbat 14 år på Stockholms-
bagaren. När den arbetsplatsen lades ner kom han till Hägersten, ägd av samma arbetsgivare, men nu fick han bara visstidsanställning, 16 timmar i veckan.
Vänsterpartiet har ställt sig bakom visstidsupproret. Partiledaren Lars Ohly säger under ett besök på bageriet i Hägersten att han stöder fackklubbens kamp för fasta jobb. Han menar också att det är en konstig utveckling när några få stora bagerier ska förse hela landet med bröd.

Större ansvar
– Jag tror att transporterna är för billiga. Det måste löna sig bättre att producera lokalt.
Han menar att företagen borde tvingas ta ett större ansvar för sina anställda vid nedläggningar.
I andra EU-länder är kostnaderna högre. I Spanien måste till exempel företagen betala kostnaderna för a-kassa under två år.