Otäck knivolycka på Siljans Chark

Nr 12/2019

En styckare på Siljans Chark i Mora slant med kniven och skar sig så illa i bröstet att hjärtsäcken punkterades. Han fördes först med ambulans till Mora lasarett där han opererades, och flögs sedan till Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Olyckan inträffade vid halvtolvtiden måndagen den 4 november. De första uppgifterna, från polisen, om vad som hänt var knapphändiga. Oklart hur olyckan gått till, och hur allvarligt skadad den 38-årige mannen var.
När Mål & Medel dagen efter får tag i klubbordföranden Johan Reimi har de flesta frågetecknen rätats ut.
– Han skulle flytta en styckdetalj med spetsen på kniven från bord till band. Det slutade med att han slog upp kniven bredvid brynjan, i höjd med armhålan. Kniven punkterade hjärtsäcken, som fylldes med blod.
– Det var alltså en riktigt allvarlig olycka, en fråga om millimetrar så hade det kunnat sluta riktigt illa, säger Johan Reimi.

Polis och ambulans var snabbt
på plats och det regionala skyddsombudet kallades också in eftersom man för tillfället saknar eget skyddsombud.
Ambulansen kom efter bara några minuter, personalen såg hur allvarlig skadan var och agerade därefter. De förde den skadade till lasarettet i Mora där man satte in dränage och ordnade med flygtransport till Uppsala.
– Han har opererats, men mår efter omständigheterna bra. Han kommer hem till Mora snart, men lär bli kvar på lasarettet här några dagar för observation. Och så behöver han vila, säger Johan Reimi.
Om man kan se något positivt i det som hänt så är det väl att företagets krisstöd sattes på prov och det funkade bra, allt gick mycket fort och väldigt smidigt, konstaterar han.
– Det här är ju en liten arbetsplats där de flesta jobbat länge ihop och är nära varandra. Alla tar illa vid sig när en kollega skadas, och det var en hemsk stämning i går. Ingen visste hur allvarligt skadad mannen var, och man hade ett behov av att prata. Pratade själv med många.
– Vår vd var med på lasarettet här i Mora och tog sedan den skadades fru och dotter i bilen och åkte ner till Uppsala.

Polisen har, som normalt är, upprättat anmälan angående arbetsplatsolycka och misstänkt arbetsmiljöbrott.
– Nu väntar vi på att Arbetsmiljöverket ska komma, säger Johan Reimi. Få se vad de kommer fram till.
En sak har olyckan redan lett till.
– Vi har beställt nya, heltäckande, brynjor.