– Kan vi bara hitta bra vikarier så är det självklart att våra anställda ska kunna ta ett friår. Det är bra för dem men också för oss att på det här viset få in nytt folk, säger Elin Fasth, personaladministratör på Åbro i Vimmerby.

[Ur nummer: 02/2005] Det har skrivits mycket i media om möjligheten att ta ett friår.
– Ganska tidigt började våra anställda höra sig för om vad som gällde. Det var inte helt lätt att ge besked då riksdagsbeslutet inte kom förrän i mitten av december, berättar Elin Fasth.
En svår nöt att knäcka var tidigare anställda med företrädesrätt. Lagen om anställningsskydd är starkare än friårsreglerna. Inte bara Åbro utan många andra företag inom livsmedelsindustrin har tvingats säga upp anställda den senaste tiden. Dessa har nu förtur till jobb som blir lediga.
– Problemet har varit att i stort sett ingen på vår förturslista tillhört de prioriterade grupper som ska komma ifråga när det gäller friårsvikariat, säger Elin Fasth.
Det har dock gått att lösa genom att arbetsgivaren och Livs lokalt kommit överens med de på förturslistan att inte hävda sin företrädesrätt.
– De har inget att förlora på detta. Skulle de hävda sin rätt skulle det aldrig bli något vikariat. Den som ansökt om friår kan inte beviljas det om inte vikarien kommer från någon av de prioriterade grupperna.
Det fanns dock en person på förturslistan som de utan problem kunde erbjuda friårsvikariat. Håkan Karlsson, som sades upp så sent som den 15 september, tillhörde med sitt arbetshandikapp en prioriterad grupp. (Se separat artikel.)
– I hans fall stämde allt. Det var därför vi kunde erbjuda honom vikariatet så snabbt. Och givetvis kändes det extra bra för oss som arbetsgivare att kunna erbjuda någon på förturslistan att komma tillbaka.
Ytterligare två kollektivanställda har ansökt om och beviljats friår. Vikariefrågan håller Elin Fasth nu som bäst på att lösa i samarbete med arbetsförmedlingen. n Fotnot: I januari var det totalt ett 20-tal medlemmar som lämnat in anmälan för att få ersättning för friår från Livs a-kassa.