Riskkapital köper Oumph

Nr 7-8/2020

Sojaprodukten Oumph, som tillverkas av Marimat i Stora Leverne, har blivit uppköpt av Livekindly ett nystartat företag, som är inriktat på växtbaserad mat på global basis.
Bakom företaget står det amerikanska riskkapitalbolaget, Blue Horizon Venture, som skrapat ihop en jättefond på 200 miljoner dollar för att göra uppköp runt om i världen.
Det nystartade företaget leds av en före detta Unilever vd och i styrelsen sitt andra höjdare med tidigare karriärer hos globala matjättar.
Blue Horizon Venture har tidigare köpt in sig på det alternativa köttföretaget Beyond Meat.

I pressmeddelandet säger Livekindly att ambitionen är ”att leda den världsomspännande livsmedelsrevolutionen med fokus på växtbaserade kött-alternativ”.
Oumph som grundades 2015 av Food for Progress är mer modesta i sin självbeskrivning, säger att man vill ”skapa ett hållbart och säkert livsmedelssystem världen över” och för att göra det har man samarbete med det statliga forskningsinstitutet Rise i Göteborg, varifrån man bland annat värvat sin innovationsledare.
Henrik Åkerman, presstalesman hos Food for Progress, förklarar att varumärket Oumph och Marimatfabriken blir en del av Livekindly och att produktionen kommer att fortsätta i Stora Leverne, investeringar kommer att göras där men man kommer också att titta på möjliga samordningsvinster.

Förutom svenska Oumph äger det nyskapade Livekindly som har sitt säte i den amerikanska delstaten Delaware, tyska Likemeat, som gör växtbaserad kyckling, sydafrikanska The Fry Family Food, som också gör vegetarisk mat.