Arbetet med att skapa en nationell livsmedelsstrategi – något som Livs efterlyst länge – har gått in i ett skarpare läge. En nationell dialoggrupp har formats där ledande företrädare för de viktigaste aktörerna i branschen ges möjlighet att bidra. Med ett besynnerligt undantag: Facket lämnas utanför.

Den rödgröna regeringen säger sig vilja se en bred förankring kring landets nya livsmedelsstrategi. Under våren har landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), med bland annat de viktiga livsmedelsfrågorna i sin ministerportfölj, träffat branschföreträdare, organisationer, forskare och stat i sex så kallade regionala livsmedelsdialoger. Vid dessa sammankomster har även fackföreningar verksamma i livsmedelskedjan, Livs och Kommunal, haft möjlighet att delta och föra fram sina intressen.

Landsbygdsministern har även haft enskilda sammankomster med ägarföretagens branschorganisationer (som till exempel Svenskt Kött) och vissa större enskilda livsmedelsföretag. Även en parlamentarisk grupp har formats för att uppgörelsen ska få en bred förankring i riksdagen.

Den viktiga så kallade nationella dialoggruppen har tillsatts under våren och hade sitt första sammanträde den 18 maj. Den är tänkt att göra ett fortlöpande arbete under processen när det avgörande förslaget om en ny nationell livsmedelsstrategi formuleras och växer fram, det vill säga själva propositionen som ska behandlas av riksdagen under våren 2016.

Livs förbundsordförande Hans-Olof Nilsson är kritisk till att Livs inte inbjudits att delta i dialoggruppens arbete:

– Vi tycker det är självklart att det borde finnas folk från Livs i den nationella dialoggruppen. Vi har mycket duktigt folk i våra klubbar som skulle kunna ge viktiga perspektiv på frågorna, säger han.

Sven-Erik Bucht meddelar via sin  pressekreterare Ingela Nilsson att facket dock ska få komma till tals på andra vägar än genom dialoggruppen.

– De fackliga organisationerna som relaterar till livsmedelskedjan kommer att bjudas in till möte i höst men inbjudan är inte skickad än. De är viktiga i dialogen i arbetet med livsmedelsstrategin. Vi försöker hitta de bästa formerna för olika aktörer att kunna bidra i arbetet, skriver hon.