”Roligt och lärorikt att vara med i Årets bagare”

Nr 4/2019

– Det är fantastiskt roligt och lärorikt att vara med i Årets bagare, säger Marcus Billing Söderberg, 26 år, som också är medlem i Livs.
Det är andra gången han är med och tävlar och det går till så att man anmäler sig i januari, skriver ett brödrecept, tar en bild på skapelsen och skickar in till juryn.
Sex bagare blir uttagna att tävla och de gör det i par. Dagen innan har man 75 minuter på sig att förbereda sig, bestämma vad man ska göra, sätta degar. Dagen efter är själva tävlingen, det är under sex timmar och i ett öppet bageri inför publik i Nordstan i Göteborg.
Denna gång var det från den 11 till den 14 mars. Det som var speciellt var att de skulle göra ett knäckebröd som är ett av Sveriges mest klassiska bakverk. Det gällde att sätta sin personliga prägel på det och få juryn att tända till. Den bedömer smak, teknik, variation, nytänk och metod.
– Jag tänker att smaken är det viktiga. Det ska smaka bra och det gäller också att lägga det på en nivå så att man hinner och verkligen kan visa vad man kan.
Det är ett stort steg att stå inför en publik som består av de mest kunniga inom branschen och prestera på topp under sex timmar.
Det blev en fjärdeplats för Marcus Billing Söderberg och han var mest nöjd med en kärleksknut; en briochebulle som är fylld med karamelliserad päronkompott och macadamianöt crumble.
Förstapriset gick till Alexander Pelli på Bageriet Petrus i Stockholm som enligt juryns motivering lyckades skapa ”en fusion mellan bageri och konst där bullen blir en dessert”.
– Hela SM-veckan är fantastisk, att träffa alla i branschen, träffa leverantörer och sponsorer, säger Marcus Billing Söderberg.
Han har en gedigen yrkesbakgrund, har gått Enskede gårds gymnasium och sedan yrkeshögskolan till bagare och konditor i Kristianstad, där han också tog sitt gesällbrev. Just nu håller han på att starta ett nytt bageri i Tullinge centrum som heter Tegnérs bageri.
– Vi håller på att installera ugnar. När de är på plats så kör vi igång.

• Ska du fortsätta att tävla?
– Ja, absolut, det är kul och man lär sig väldigt mycket både om sig själv, men också om nya tekniker och smakkombinationer.