Så jobbar vi med valet – två klubbar berättar

Nr 7-8/2022

Livsklubben på Hilton Foods i Västerås. Matilda Antonsson, vice ordförande:

”Vi är ett företag inom slakt och chark. Här packar vi kött åt Ica, allt från hamburgare till pizzor.

Inför valet har vi haft Natasa från Livs centralt här på medlemsmöte. Hon pratade politik och samhällsfrågor och gick till exempel igenom LO:s valplattform ”Hela svaret”. Hon pratade också om vilka partier som driver våra frågor, sådant som vi har klubbat igenom på kongressen till exempel. 

Det här med politik kan ju vara ett känsligt ämne för många. Vi försöker avdramatisera det och ha fokus på vad som är viktigt för våra medlemmar. Vissa kollegor älskar att prata politik och där kan vi ha fina nyanserade samtal. 

De som inte har så stort intresse för politik behöver vi nå ut till, men det är svårare. Då försöker vi prata om att samhällsfrågor berör alla, som till exempel hur busslinjerna hit går. Det är ju också politik – då blir det konkret och ett bra sätt att gå in i samtalet. Men det allra viktigaste är att folk går och röstar överhuvudtaget.” 

Livsklubben på Dafgårds i Källby, Götene.  Ulrika Karlsson, klubbordförande:

”Här på Dafgårds har vi Sveriges största Livsklubb och vi är aktiva, med många förtroendevalda som engagerar sig fackligt. 

Vi jobbar egentligen alltid ganska mycket med det fackligt-politiska. På våra årsmöten, när vi jobbar med verksamhetsplanen, då kommer det ofta idéer som passar bättre att driva politiskt. Då hjälper klubben till att skriva motioner som skickas vidare till Livs kongress, till avtalsdelegationen eller till Socialdemokraternas kongress för att driva klubbens frågor både fackligt och politiskt.

Inför tidigare val har vi bjudit in politiker, men det har blivit svårare nu. Vår arbetsgivare säger nej till det. 

I år kommer vi att ha öppet hus för alla medlemmar vid tre tillfällen före valet. 

Klubben har fått nya lokaler under pandemin, så därför vill vi bjuda in medlemmar på öppet hus. Då kommer vi bjuda på bland annat godis, kaffe och möjlighet till fackliga och politiska samtal. Det viktigaste är att de röstar och använder sin demokratiska rättighet. 

Den stora utmaningen för oss som stor klubb är att vi har så många medlemmar och alla har fullt upp hela tiden. Det är introduktioner, förhandlingar och möten. Det kan vara bullrigt och svårt att föra fackliga och politiska samtal i produktionen. 

Samtidigt är det många som pratar politik, utan att kanske tänka på det. Det handlar om frågor som berör dem. Hur det funkar med barnomsorg när man jobbar skift eller om kollektivtrafiken. För medlemmarna är den viktigaste frågan just nu lönen och hur den ska räcka till med stigande el- och bränslepriser.” 

Relaterade artiklar