– Ett 25-tal inhyrda styckare fick fast jobb förra året och efter semestermånaderna har vi inga inhyrda styckare i produktionen, säger Patric Nelson, klubbordförande på HK Scan i Kristianstad. 

Han är nöjd med hur överenskommelsen med företaget fungerat, även om inte styckningskunskaperna spridits till så många som han hoppats och situationen för de inhyrda styckarna som kommit under sommaren har varit svår.

– Företaget har använt Manpower, men det har varit svårt att få yrkeskunnigt folk. Det är möjligt att det beror på att de inhyrda vet att de inte kommer att få fortsatt jobb under hösten.

Dessutom säger Patric Nelson att boendesituationen för de Manpower-anställda har varit bedrövlig. Han har fått reda på att ett 20-tal personer trängts i ett hus motsvarande en normal trevåningslägenhet.

– Det behövs utbildning av flera styckare och slaktare. HK Scan inledde en utbildningsinsats som tyvärr har avstannat lite, men det finns planer på att dra igång, kanske i höst, säger Patric Nelson.

Det viktiga med exemplet HK Scan är ändå att det visar att det går att organisera produktionen så att de inhyrda används på rätt sätt, nämligen som en lösning på semestrar, korttidsfrånvaro och arbetstoppar.

– Inhyrda ska heller inte täcka upp för långtidssjukskrivningar. Företaget ska då bemanna med egen personal, påpekar Patric Nelson.

Överenskommelsen, om att inte täcka ett permanent arbetsbehov med inhyrda styckare och slaktare, är lokal mellan Livs och HK Scan. Den gäller alla koncernens anläggningar.