Direkt Chark i Göteborg har som många andra företag problem med hög sjukfrånvaro. Nu försöker man lösa detta genom att minska arbetstiden från åtta till sex timmar, med bibehållen lön, på en av skivningslinjerna. Det har slagit väl ut.

[Ur nummer: 06/2004] Zita Martinaitiene håller ett öga på skänkvagnen. När den fyllts till brädden med packad medvurst kör hon ut den till etiketteringen. Hon började sex i morse, nu är klockan snart tolv och arbetsdagen går mot sitt slut.
– Det är bra med kortare arbetstid. Det gör att jag får mer tid över till annat, säger hon.
* Vad gör du på din fritid?
– Jag städar hemma, tvättar, läser böcker, ser på TV och sitter framför datorn, svarar hon.
Lönen, som ligger strax över avtal på knappt 15 000 kronor i månaden, tillåter inga större utsvävningar. Zita, som är 46 år och kommer från Litauen, lever ensam. Hennes barn är stora och har flyttat hemifrån. Men att få mer fritid uppskattar nog alla, oavsett ålder och om man har familj eller inte. Zita har arbetat på företaget i två år, det har varit åtta timmar per dag som gällt. Men sedan i mars arbetar hon varannan vecka 6 till 12, varannan vecka 12 till 18.
Vi har lite svårt att förstå varandra. Hennes svenska är knagglig. Det är inte ovanligt här. Cirka 75 procent av dem som arbetar på Direkt Chark är invandrare och de svenska språkkunskaperna är många gånger bristfälliga.
Omläggningen av arbetstiderna med bibehållen lön har gjorts på försök på en av två skivningslinjer i paketeringen. Efter sex månader ska detta utvärderas. De är fyra personer per skift, det vill säga totalt åtta personer som omfattas av sextimmarsskiftet.
 Mikael Blomqvist, en av få svenskar som sökt sig hit, står och laddar skivningsmaskinen med långa medvurstkorvar.
– Eftermiddagspasset är lite segt. Men det är många som är avundsjuka den vecka som jag slutar tolv. Jag ägnar mycket tid åt att städa, det blir så när man bor ensam. Annars pular jag med cykeln. Dessutom planerar jag att börja styrketräna, berättar han.
Klockan är tolv. Ziya Özenir har kommit för att byta av Mikael Blom-qvist. Det sker utan avbrott i produktionen. Skivad medvurst fortsätter att glida fram på linjen som om ingenting hänt.
Ziya Özenir är gift med en svenska och flyttade hit från Turkiet för drygt ett år sedan. I Turkiet arbetade han som bartender. Han hade mycket långa arbetsdagar. Men det var ett ganska så socialt jobb till skillnad från jobbet på fabriken. Det bullrar så pass högt att de har svårt att prata med varandra utmed linjen och på rasterna hinner de inte växla många ord.
– Det är skönt med korta arbetspass. Jag är inte så trött efter jobbet utan orkar göra mer. Framför allt träffar jag kompisar, säger han.

Emot vd:s principer

Ja, efter att ha frågat runt står det klart att alla berörda är nöjda med omläggningen. Att införa en arbetstidsförkortning var egentligen emot vd:s, Lars Dahlströms, principer. Han skulle hellre se att de anställda gick till jobbet och med glädje arbetade åtta timmar. Så har dock inte varit fallet. Företaget har som många andra problem med hög sjukfrånvaro.
– Verkligheten ser annorlunda ut än vad jag skulle önska, säger Lars Dahlström.
Det var i samband med att han ville köra igång ett tvåskift för att utnyttja maskinparken maximalt som en arbetstidsförkortning med bibehållen lön kom att diskuteras. Både Anders Falck, Livs lokalombudsman i avd 1 Bohus-Älvsborg, och Martin Olsson, ansvarig för paketeringsavdelningen, föreslog sextimmarsskift som ett alternativ till åttatimmarsskift.

Toyota-modellen föregångare
Idén med sextimmarsskift är inte ny. På Toyota Center i Mölndal infördes förkortad arbetstid med bibehållen lön redan i oktober 2002. Det gjordes för att bättre utnyttja verkstaden och för att minska kundernas väntetid vid service. Det var lönsamt på flera sätt. Sjukfrånvaron kom att i stort sett upphöra. I Göteborgstrakten är denna så kallade ”Toyota-modell” välkänd och har blivit mycket omskriven. Både arbetsgivare och anställda har varit uttalat positiva. Även om det kostar mer per arbetad timme så gör företaget större vinst.
På Direkt Chark konstaterar Lars Dahl-ström att förkortad arbetstid med bibehållen lön varit en bra lösning även för hans företag. Volymen har ökat tack vare omläggningen och täcker en del av kostnaden. Dessutom har sjukfrånvaron minskat.
* Visst måste det vara bättre att betala för kortare arbetstid än för hög sjukfrånvaro?
– Det är sant. Frågan är bara om de som är hemma är sjuka eller inte. Det finns en grå zon. Det är jobbigt att som arbetsgivare betala för dem som är hemma men inte är sjuka, svarar Lars Dahlström.
Direkt Chark är ett växande företag med drygt 120 anställda, varav ett 30-tal visstidsanställda. Företagets styrka ligger i att de har ett brett sortiment med 57 olika produkter. Det är de förädlade varorna som går bäst, så väl kall- som varmrökta charkvaror, framför allt olika typer av smörgåspålägg.
Företaget flyttade våren 2002 in i det som en gång i tiden var Gomans lokaler. Ny ägare sedan en tid tillbaka är Thun AB, ett helsvenskt rederiföretag.
På Direkt Chark är det än så länge bara på en linje som man infört sextimmarsskift. Martin Olsson, som ansvarar för paketeringen, skulle gärna se att fler linjer på hans avdelning omfattades av denna arbetstidsförkortning. Han har räknat på det och kommit fram till att både anställda och arbetsgivare tjänar på omläggningen.
– En vinst med detta upplägg är att maskinen går hela tiden. Vi utnyttjar den maximalt i och med att den i stort sett aldrig står still. Av tolv timmar går den i tio timmar och 45 minuter, säger han.

Hårt slit vid linjen

För dem som arbetar kan det dock vara tuffa timmar. Arbetet vid linjen är monotont och sliter på kroppen. De har bara korta raster. Dessutom har maskinen trimmats och håller ett högre tempo jämfört med tidigare.
Hur det än är så har ändå frånvaron minskat. En orsak till detta är att man kanske går till jobbet fast man är lite hängig när man vet att det bara handlar om sex timmar. Det är mer överkomligt än åtta.
Det är som sagt var en försöksverksamhet. Redan nu har dock arbetsgivaren bestämt sig för att utöka sextimmarsskiftet med ytterligare fyra personer.
På arbetsplatsen finns än så länge ingen fackklubb. Det är Livs lokalombudsman, Anders Falck, som suttit i förhandlingarna med företaget om omläggningen. Han är mycket nöjd med den väg företaget slagit in på.
– Min förhoppning är att fler i branschen följer efter. För våra medlemmar är detta en mycket uppskattad lösning.