Sista dagen på mejeriet

Nr 6/2020

Den sista produktionsdagen för Gefleortens mejeri i Gävle blev fredagen den 8 maj. Då körde man bara mjölk under det egna varumärket.
Därefter upphör mejeriproduktionen som har funnits sedan 1951 i staden.

2017 blev Gefleortens uppköpt av Arla och i november i fjol kom nedläggningsbeslutet. Orsaken var lönsamhetsproblem.
Gefleortens varumärke kommer att finnas kvar, men innehållet kommer att produceras av Arlas mejeri Kallhäll så det blir inte de närproducerade böndernas mjölk.
– Om det inte är den mjölk som kommer härifrån tycker jag att det är fel att det ska stå Gefleortens, för har man stängt ner så har man och då kan man inte ha kvar varumärket bara för att komma in i butikerna, säger Bettan Jäderberg, klubbordförande vid det nu nedlagda mejeriet.
De flesta har kvar sin anställning till sista augusti och de får slutlön i september, berättar hon. Så de har betalt till den sista september kan man säga.
Vad gäller jobbcoacherna som de fått genom TSL-försäkringen tycker en del att dessa varit bra, medan andra inte är det, berättar hon.
– Några menar att de inte fått någon riktig respons. Det är många som jobbat väldigt länge och aldrig gjort ett cv förut. Och då har de fått höra att de ska ta reda på alla uppgifterna själva. Till min coach har jag sagt att jag vill ha hjälp med allt för jag har bara jobbat här och vet inte hur ett cv ser ut.
Det har hon också fått, både med cv och personligt brev.

• Vad har du själv för planer?
– Jag söker jobb som innesäljare. På senare år har jag jobbat med order och jag tycker att det är roligt att prata med människor. Men jag funderar också på att ta chansen och gå någon utbildning. Det kan vara bra att lära sig något nytt. Jag har hört med coachen om datautbildning men det fanns ingen för tillfället. Det är lite synd tycker jag.