Arbetsmiljöverket anmäler bageriföretag efter olycka

En anställd på Götheborgs Bageri & Konditori AB ska­dade vänstra handen när hon skulle ta bort deg­smu­lor från bandet på en bage­rimaskin. Någon hade satt skyddsanordningen över maskinens riskområde ur funktion. Arbetsmiljöverket har nu anmält det manipu­l­e­rade maskinskyddet till åklagare.
Den anställda hade arbetat på bageriet i ett halvår. Hon hade fått en genomgång av hur man arbetar med bagerimaskinen, men tvingades ändå ofta fråga om hjälp eftersom maskinen var lite krånglig.
Olycksdagen, den 28 maj i år, skulle hon ta bort degsmulor från bandet på maskinen med ett skrapkort. Kom då för nära valsarna med vänsterhanden och fick ett ”valsnyp” på ringfingret och lillfingret. Hon lyckades nå nödstoppet och klarade sig utan frakturer, men skadorna blev ändå så pass allvarliga att hon sjukskrevs två veckor.

Manipulerat skydd
Vid en inspektion efter olyckan kunde Arbetsmiljöverket konstatera att bagerimaskinen, tillverkad av König Maschinen GesmbH, var CE-märkt och hade en skyddsanordning över risk­området. Någon hade dock manipulerat förreglingen, så att maskinen kunde köras trots att skyddet var uppfällt.
Företaget, som är relativt nystartat och har ett 20-tal anställda, använder många maskiner i verksamheten. Vid inspektionen framkom att företagsledningen inte var särskilt insatt i hur vare sig maskinerna eller deras olika skydd ska fungera. Eller som Arbetsmiljöverket uttrycker det, man hade såväl låga branschkunskaper som kunskaper om arbetsmiljö.
Arbetsmiljöverket ställde med anledning av detta (och olyckan) en rad krav på Götheborgs Bageri & Konditori AB. Företaget ska:
• Upprätta instruktioner för hur arbetet ska bedrivas så att ingen kommer till skada eller drabbas av ohälsa,
• genom att bedriva ett förebyggande arbetsmiljöarbete se till att ingen arbetstagare åsidosätter givna instruktioner eller manipulerar skyddsanordningar,
• se till att samtliga maskiner gås igenom så att inte fler maskiner har manipulerats, och åtgärda de brister som eventuellt upptäcks
• samt redovisa rutin för hur man i framtiden kommer att genomföra riskbedömningar inom ramen för det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Ärende för åklagaren
Arbetsmiljöverket har också vänt sig till Åklagarmyndighetens riksenhet för miljö- och arbetsmiljömål, Rema, med en begäran om åtalsprövning. I skrivelsen till Rema påpekar verket att den direkta orsaken till olyckan var att maskinen manipulerats så att förreglingen inte längre fungerade.
”Att sätta maskiners förreglingar ur funktion är ett brott i arbetsmiljölagen som man ser mycket allvarligt på. Det brukar sällan gå att utreda vem som har manipulerat ett skydd men det framgår av polisutredningen att skyddet varit uppfällt länge. Arbetsgivaren borde därför omedelbart ha upptäckt att det gick att köra maskinen trots att skyddet var uppfällt. Den skadade uppger att hon inte kände till att detta skydd skulle vara nedfällt.”
Götheborgs Bageri & Konditori AB är enligt Arbetsmiljöverket skyldigt till brott mot arbetsmiljölagen och arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada. Kommer Remas åklagare fram till samma sak blir påföljden normalt företagsbot på mellan 100 000 och 200000 kronor.